General Awareness Quiz – For SSC CGL Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC CGL Exams Set-57:
The List of General Awareness questions and answers for SSC CGL and Railway Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.

1).To whom can a case of dispute in he election of the President of India be referred to?
a)   Election Commission
b)   Parliament
c)   Supreme court of India
d)   Cabinet

2).The ‘Residuary Powers’ (not mentioned in the Union, State or Concurrent lists of the Constitution) are vested in
a)   President of India
b)   Rajya Sabha and Lok Sabha
c)   State Legislature
d)   Lok Sabha

3).If the price of an inferior good falls, its demand
a)   rises
b)   falls
c)   remains constant
d)   Can be any of the above

4).The Marginal Utility Curve slopes downward from left to right indicating
a)   A direct relationship between marginal utility and the stock of commodity.
b)   A constant relationship between marginal utility and the stock of commodity
c)   A proportionate relationship between marginal utility and the stock of commodity
d)   A inverse relationship between marginal utility and the stock of commodity

5).An economy is in equilibrium when
a)   Planned consumption exceeds planned saving
b)   Planned consumption exceeds planned investment
c)   Intended investment equals intended saving
d)   Intended investment exceeds intended savings

6).The best way, a bank can avoid loss is to
a)   Lend only to individuals known to the bank
b)   Accept sound collateral
c)   Give only short-term loans
d)   Lend only to bank’s old customers

7).Which of the following groups suffer the most from inflation/
a)   Debtors
b)   Creditors
c)   Business class
d)   Holders of real assets

8).On the administered price of which of the following articles no subsidy is given
a)   DAP
b)   ATF
c)   LPG
d)   Kerosene oil

9).The decimal system of Indian currency was started in
a)   1950
b)   1955
c)   1957
d)   1960

10).which of the following is a selective credit control method?
a)   RBI directives
b)   Bank rate
c)   Open market operations
d)   Cash Reserve Ratio

Answers:                    
1). c) 2). b) 3). b) 4). d) 5). c) 6). c) 7). b) 8). b) 9). c) 10). a)


  For More General Awareness Quiz – Click Here