General Awareness Quiz – For SSC CGL Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC CGL Exams Set-56:
The List of General Awareness questions and answers for SSC CGL and Railway Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.


1).The Swadeshi Movement was launched
a)    As a protest against division of Bengal
b)    With a view to improve the economic condition of the people by encouraging consumption of Indian goods
c)    As a protest against the massacre of Indian people at Jallianwala bagh
d)    Due to the failure of the british Government to Introduce responsible Government in India
2).82 (1 / 2) E longitude is geographically significant to India because
a)    It determines the Indian standard time
b)    It has a bearing on the tropical climate of India
c)    It divides India into Eastern and Western Zones
d)    It enables determining local time in Eastern India
3).River Damodar is called ‘Sorrow of Bengal’ because it
a)    Gets flooded often causing havoc
b)    Causes maximum soil erosion
c)    Forms number of dangerous waterfalls
d)    Is not a perennial river
4).Coastal Andhra Pradesh and Odisha often face natural disasters due to
a)    cyclones
b)    earthquake
c)    landslides
d)    tornadoes
5).Daily weather changes in the atmosphere are associated with
a)    troposphere
b)    mesosphere
c)    ionosphere
d)    stratosphere
6).What is the interval between a high tide and neap at a given place/
a)    12 h
b)    12 h 26 min
c)    15 h 30 min
d)    24 h
7).The sunlight is available 24 h on the longest day at which of the following latitudes of the Earth/
a)    49
b)    66 (1 / 2)
c)    63
d)    6951’
8).From which Constitution of the World, the Indian Constitution has adopted the concept of “Directive Principles of State Policy”
a)    Ireland
b)    USA
c)    Canada
d)    Australia
9).Which of the following is not an administrative function of a Village Panchayat
a)    Providing sanitation and drainage
b)    Providing burial and cremation grounds
c)    Providing college education
d)    Maintenance of roads, tanks and wells
10).The concept of political sovereignty was advocated by
a)    Plato
b)    John Locke
c)    Rousseau
d)    Austin

Answers:                         
1). a) 2). a) 3). a) 4). a) 5). a) 6). b) 7). b) 8). a) 9). c) 10). a)



 For More General Awareness Quiz – Click Here