General Awareness Quiz – For SSC CGL Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC CGL Exams Set-55:
The List of General Awareness questions and answers for SSC CGL and Railway Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.

1).Hay fever is a sign of
a)    malnutrition
b)    allergy
c)    old age
d)    over work

2).The branch of agriculture which deals with the feeding, shelter, health and breeding of the domestic animals is called
a)    Dairy Science
b)    Veterinary science
c)    poultry
d)    Animal Husbandry

3).Edward Jenner is associated with
a)    cholera
b)    typhoid
c)    small pox
d)    paralysis

4).A plant with compound leaves is
a)    papaya
b)    coconut
c)    peepal
d)    hibiscus

5).The scientist who explained about blood circulation for the first time was
a)    Antonyvan Leewen Hock
b)    William Harvey
c)    Gregor Mendel
d)    Ronald Ross

6).The earliest city discovered in India was
a)    Harappa
b)    Punjab
c)    Mohenjo Daro
d)    Sindh

7).Epigraphy means
a)    The study of coins
b)    The study of inscriptions
c)    The study of epics
d)    The study of geography

8).The 19th Century reawakening in India was confined to the
a)    Priestly class
b)    Upper middle class
c)    Rich peasantry
d)    Urban landlords

9).Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?
a)    Dadabhai aoroji
b)    Gopal Krishna Gokhale
c)    Bipin Chandra Pal
d)    Lala Lajpat Rai

10).Who introduced the permanent settlement in Bengal?
a)    Lord Cornwallis
b)    Lord Dalhousie
c)    William Bentinck
d)    Lord Curzon

Answers:                         
1). b) 2). d) 3). c) 4). b) 5). b) 6). a) 7). b) 8). a) 9). a) 10). a)


  For More General Awareness Quiz – Click Here