Practice Reasoning Questions SSC CGL, CHSL, CPO Exams

Practice Reasoning Questions SSC CGL, CHSL, CPO Exams Set-17:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC CGL,SSC CHSL, SSC CPO Exams was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


Directions (Q. No 1 – 8) : Select the related letter / word / number from the given alternatives.
1).Scribble : Write : : Stammer : ?
a)    walk
b)    play
c)    speak
d)    dance
2).MINE : I : : ?
a)    OURS : US
b)    SHE : HERS
c)    HIS : HE
d)    THEIRS : THEM
3).Cat : Feline : : Horse : ?
a)    Equine
b)    Tiger
c)    Vulpine
d)    Quadruped
4).Gills : Fish : : Man : ?
a)    Ear
b)    Eye
c)    Lung
d)    Nose
5).Brush : Paint : : Shovel : ?
a)    Oil
b)    Water
c)    Coal
d)    Brick
6).Rough : Smooth : : Systematic : ?
a)    Sloppy
b)    Carefree
c)    Meticulous
d)    Cautious
7).acme : mace : : alga : ?
a)    glaa
b)    gaal
c)    laga
d)    gala
8).10 : 99 : : 09 : ?
a)    49
b)    80
c)    69
d)    79

Directions(Q. No 9 – 15) : In the following questions, select the one which is different from the other three responses?
9).
a)    Blind
b)    Dumb
c)    Deaf
d)    Idiot
10).
a)    Potato
b)    tomato
c)    cauliflower
d)    Brinjal
11).
a)    14th November
b)    15th August
c)    26th January
d)    2nd October
12).
a)    F
b)    H
c)    V
d)    N
13).
a)    DEVW
b)    GHFG
c)    JKNO
d)    CBED
14).
a)    VWXY
b)    CEGI
c)    KMOQ
d)    RTVX
15).
a)    30
b)    18
c)    24
d)    26

Answers:                         
1). c) 2). c) 3). a) 4). c) 5). c) 6). a) 7). d) 8). b) 9). d) 10). a)           11). a)   12). C  13). d)    14). a)   15). d)

Solution:
1). As, scribble is unclear writing, similarly stammer is unclear speaking
Answer:  c)
2). As, MINE is possessive case of I, similarly HIS is possessive case of HE
Answer: c)
3). As, feline is a particular family of cat, similarly equine (steed) is a family of horse.
Answer: a)
4). As, fish uses gills to breathe, similarly man uses lungs.
Answer: c)
5). As a, brush is type of tools to paint, similarly shovel (deggess) is used for coal.
Answer: c)
6). As, rough is opposite to smooth, similarly systematic is opposite to sloppy.
Answer: a)
7). As,
1          2          3          4                      3          1          2          4
a          c          m         e          ⇒         m         a          c          e
Similarly
1          2          3          4                      3          1          2          4
a          1          g          a          ⇒         g          a          l           a         
Answer: d)
8). As, 10 ⇒ 102 – 1 = 99
Similarly, 9 ⇒ 92 – 1 = 80
Answer: b)
9). All others are handicap persons
Answer: d)
10). All other bears at the plants above the ground, while potato develops at the underground roots
Answer: a)
11). All others are national days.
Answer: a)
12). All other letters are formed by three lines
Answer: c)
13). In all others, the relation between first two letters and last two letters is of +1, while in CBED . The relation between first two letters and last two letters is of -1.
Answer: d)
14). Hence, in all others except option (a), the relation of +2 exists between every two letters
Answer: a)
15). All others are divisible by 3.
Answer: d)


 For more Reasoning Questions - Click Here