General Awareness Quiz – For SSC CGL Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC CGL Exams Set-54:


The List of General Awareness questions and answers for SSC CGL and Railway Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.


1). The instrument that measures and records the relative humidity of air is
a)    Hydrometer
b)    Hygrometer
c)   Lactometer
d)    barometer
e)   None of these
2). The different colours of different stars are due to the variation of
a)   Temperature
b)   Pressure
c)   Density
d)   Radiation from them
e)   None of these
3). What is found in frequency modulation?
a)   Fixed frequency
b)   Fixed dimension
c)   Change in frequency and dimension
d)   Change in dimension only
e)   None of these
4). When the speed of car is doubled, then what will be the braking force of the car to stop it i the same distance?
a)   Four times
b)   Two times
c)   Half
d)    One-fourth
e)   None of these
5).The dimension of which of the following is the same as that of impulse?
a)   Volume
b)   Momentum
c)   Torque
d)   Change In the rate of momentum
e)   None of these
6). Which one of the flight is left when a hydrogen atom looses it's electron?
a)   An alpha particle
b)   A neutron
c)   A proton
d)   A beta particle
e)   None of these
7). The fundamental scientific principle in the operation of battery is
a)   acid-base interaction
b)   dialysis
c)   dissoclation of electrolytes
d)   oxidation-reduction
e)   None of these
8).Which one of the following metals is used to galvanise iron?
a)   Copper
b)   Lead
c)   Zinc
d)   Mercury
e)   None of these
9).Cement is made hard with
a)   Dehydration
b)   hydration and dissociation of water
c)   dissociation of water
d)    polymerization
e)   None of these
10).when a ring of metal is heated what happens to its hole?
a)   expands
b)   contracts
c)   It expands or contracts according to its diameter
d)   it expands or contracts according to its coefficient of expansion
e)   None of these
Answers:
1). b)  2). a)  3). b)  4). a)  5). b)  6). c)  7). c)  8). c)  9). a)  10). a)

  For More General Awareness Quiz – Click Here