Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams

Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams
Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams Set-36: 
The List of Important GK questions from general science were given here for SSC and Railway Examinations, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI/Railway Exam can use this material

1).Which one of the following is the correct sequence of basicity in ASH3, NH3, PH3, SbH3
a)   ASH3< NH3< PH3< SbH3
b)   NH3< PH3 < SbH3< ASH3
c)   NH3< PH3< ASH3< SbH3
d)   < SbH3< ASH3< PH3< NH3
e)   None of these


2).Which one of the following reactions yield hydrogen gas ?
a)   NaCl + H2SO4  
b)   Zn(s) + H2SO4(aq)  
c)   CuSO4 + HNO3  
d)   Na2O2  + H2O  
e)   None of these


3).Milk tastes sour when kept in the open for sometimes due to the formation of
a)   Lactic acid
b)   Citric acid
c)   Acetic acid
d)   Cabonic acid
e)   None of these


4).Consider the following statements :
     I.        Urea readily dissolves in water
   II.        Water is polar in nature
Which of the statements given above is/are correct ?
a)   I only
b)   II only
c)   Both I and II
d)   Neither I nor II
e)   None of these


5).Which one of the following substances is added to the glass during its manufacture to give it blue colour ?
a)   Cuprous oxide
b)   Ferrous oxide
c)   Manganese oxide
d)   Cobalt oxide
e)   None of these


6).Boyle’s law is relationship between
a)   Pressure and volume
b)   Volume and temperature
c)   Volume and density
d)   Pressure and temperature
e)   None of these


7).Polythene is industrially prepared by the polymerisation of
a)   methane
b)   styrene
c)   acetylene
d)   ethylene
e)   none of these


8).Colloids are purified by
a)   precipitation
b)   coagulation
c)   dialysis
d)   filtration
e)   none of these


9).Which of the following chemicals is responsible for the depletion of ozone layer in the atmosphere ?
a)   Nitrous oxide
b)   Carbon dioxide
c)   Chlorofluoro carbons
d)   Sulphur dioxide
e)   None of these


10).Which of the following is used as a filter in – rubber tyres ?
a)   Carbon black
b)   Coal
c)   Coke
d)   Graphite
e)   None of these


Answers:                    
1). d) 2). b) 3). a) 4). c) 5). d) 6). a) 7). d) 8). c) 9). c) 10). a)

For More Science Chemistry Questions - Click Here