Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL,CHSL,CPO Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions SSC CGL, CHSL Exams Set-23:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1). A man can row at 5 km/h in still water. If the velocity of current is 1 km/h and it takes him 1 h to a place and come back, how far is the place?
a)   2.4 km
b)  2.5 km
c)   3 km
d)   3.6 km
e)   None of these


2). If x2 + (1/x2)=7, then x3 + (1/x3) is equal to
a)   182
b)   18
c)   222
d)   22
e)   None of these


3). If (a/b)=(5/7), then find the value of [(a/b) + ((b-a)/(b+a))]
a)   (11/14)
b)   (7/5)
c)   4(3/7)
d)   (37/42)
e)   None of these


4). If x*y=(x+y)+xy, then what is the value of (3*4-2*3)?
a)   7
b)   8
c)   9
d)   6
e)   None of these


5). If √2x=256, then the value of x is
a)   14
b)   16
c)   18
d)   20
e)   None of these


6). For a>b, if a+b=5 and ab=6, then the value of (a2-b2) is
a)   1
b)   3
c)   5
d)   7
e)   None of these


7). The area of a rectangle is thrice that of a square. If the length of the rectangle is 40 cm and its breadth is (3/2) times that of the side of the square, then the side of the square is
a)   15 cm
b)   20 cm
c)   30 cm
d)   60 cm
e)   None of these


8). An error of 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is
a)   2%
b)   2.02%
c)   4%
d)   4.04%
e)   None of these


9). Four horses are tethered at four corners of a square plot of side 63 m, so that they just cannot reach one another. The area left ungrazed is
a)   675.5 m2
b)   780.6 m2
c)   785.8 m2
d)   850.5 m2
e)   None of these


10). A rectangular water tank is 5 m high, 3 m long and 2 m wide. How many liters of water can it hold?
a)   30000
b)   15000
c)   25000
d)   35000
e)   None of these


Answer:
1) a)  2) b)  3) d)  4) b)  5) b)  6) c)  7) b)  8) d)  9) d)  10) a)

Solutions:

1. Speed downstream = (5+1) km/h = 6 km/h
:. Speed upstream = (5-1) km/h = 4 km/h
Then, (x/6)+(x/4)=1=>2x+3x=12
=> 5x=12=>x=2.4 km
Answer: a)

2. [(x+(1/x)]2 = x2+(1/x2)+2=7+2=9=>x+(1/x)=3
:. [x+(1/x)]3=33=>x3+(1/x3)+3[(x+(1/x)]=27
=> x3=(1/x3)+3×3=27
=> x3+(1/x3)=27=9=18
Answer: b)

3. Given, (a/b)=(5/7)
Now, (a/b)+[(a=b)/(b+a)]=(a/b)+[(1-a/b)/(1+a/b)]=(5/7)+[(1-5/7)/(1+(5/7))=(5/7)+[(7-5)/(7+5)]
=(5/7)+(2/12)=(5/7)+(1/6)=[(30+7)/42]=(37/42)
Answer: d)

4. Given, x*y=(x+y)+xy
:. 3*4=(3+4)+3×4=7+12=19
And 2*3=(2+3)+2×3=5+6=11
:. Given expression 19-11=8
Answer: b)

5. √2x=256=>2(x/2)=28
=> (x/2)=8=>x=16
Answer: b)

6. (a-b)2=(a+b)2-4ab=52-4×6=1
:. a-b=1
:. (a2-b2)=(a+b)(a-b)=5
Answer: c)

7. Let the side of the square be x cm.
Then, its area =x2 cm2 area of the rectangle = (3x2) cm2
:. 40×(3/2) ×x=3x2=>60=3x=>x=20
Answer: b)

8. 100cm is read as 102cm
:. A1=(100×100)cm2 and A2=(102×102) cm2
(A2-A1)=[(102)2-(100)2]
=(102+100) ×(102-100)=404cm2
:. Percentage error = [404/(100×100) ×100]%=4.04%
Answer: d)
9.
Required area = [63×63-4×(1/4) ×(22/7) ×(63/2) ×(63/2)]m2
=850.5 m2
Answer: d)

10. Volume=(500×300×200)cm3=[(500×300×200)/1000]L=30000L
Answer: a)

For more Aptitude Practice Sets - Click here