__Practice Aptitude Questions__:

**With Solutions SSC CGL, CHSL Exams Set-25**
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

**1).**The cost of an article was Rs. 75. The cost was first increased by 20% and later on, it was reduced by 20%. The present cost of the article is

a) Rs. 72

b) Rs. 60

c) Rs. 75

d) Rs. 90

e) None of these

**2).**If A and B are in the ratio 3 : 4 and B and C are in the ratio 12 : 13, then A and C will be in the ratio

a) 3 : 13

b) 9 : 13

c) 36 : 13

d) 13 : 9

e) None of these

**3).**Four years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 11 : 14 and four years later, their ages will be in the ratio 13 : 16. The present age of A is

a) 48 yr

b) 26 yr

c) 44 yr

d) 28 yr

e) None of these

**4).**The salaries of A, B and C are in the ratio 1 : 3 : 4 if the salaries are increased by 5%, 10%, and 15% respectively, then the increased salaries will be in the ratio

a) 20 : 66 : 95

b) 21 : 66 : 95

c) 21 : 66 : 92

d) 19 : 66 : 92

e) None of these

**5).**The compound interest on a certain sum of money at 5% per annum for 2 yr is Rs. 246. The simple interest on the same sum for 3 yr at 6% per annum is

a) Rs. 435

b) Rs. 450

c) Rs. 430

d) Rs. 432

e) None of these

**6).**A tradesman marks his goods at 25% above the cost price and allows purchasers a discount of 12(1 / 2)%. His profit is

a) 8%

b) 8.5%

c) 8.625%

d) 9.375%

e) None of these

**7).**The marked price of watch was Rs. 820. A man bought the watch for Rs. 570.72 after getting two successive discounts, of which the first was 20%. The second discount was

a) 18%

b) 15%

c) 13%

d) 11%

e) None of these

**8).**A started a business with a capital of Rs. 100000. One year later, B joined him with a capital of Rs. 200000. At the end of 3 yr from the start of the business, the profit earned was Rs. 84000. The share of B in the profit exceeded the share of A by

a) Rs. 10000

b) Rs. 12000

c) Rs. 14000

d) Rs. 15000

e) None of these

**9).**The ratio in which two sugar solutions of the concentrations 15% and 40% are to be mixed to get a solution of concentration 30% is

a) 2 : 3

b) 3 : 2

c) 8 : 9

d) 9 : 8

e) None of these

**10).**A boy has a few coins of denominations 50 paise, 25 paise and 10 paise in the ratio 1 : 2 : 3. If the total amount of the coins is Rs. 6.50, the number of 10 paise coins is

a) 5

b) 10

c) 15

d) 20

e) None of these

__Answers__**:**

**1). a) 2). b) 3). a) 4). c) 5). d) 6). d) 7). c) 8). c) 9). a) 10). c)**

__Solution:__

**1).**Effective decrease = [ 20 – 20 – (20 × 20) / 100 ] % = -4%

Present cost of the article = 96% of Rs. 75 = (75 × 96) / 100 = Rs. 72

**Answer: a)**

**2).**A : B = 3 : 4 = 9 : 12

B : C = 12 : 13

A : B : C = 9 : 12 : 13

A : C = 9 : 13

**Answer: b)**

**3).**Let the ages of A and B four years ago be 11x yr and 14x yr respectively.

According to the question,

After 4 yr, (11x + 8) / (14x + 8) = 13 / 16

176x + 128 = 182x + 104

182x – 176x = 128 – 104

6x = 24

X = 24 / 6 = 4

A’s present age = (11x + 4) yr = 11 × 4 + 4 = 48yr

**Answer: a)**

**4).**Let the initial salaries of A, B, and C be Rs. x, Rs. 3x and Rs. 4x respectively.

Respective ratio after corresponding increase

= (x × 105) / 100 : (3x × 110) / 100 : (4x × 115) / 100

= 105 : 330 : 460 = 21 : 66 : 92

**Answer: c)**

**5).**CI = P { [ 1 + (R / 100)

^{T}– 1]}

246 = P { [ 1 + (5 / 100)

^{2}– 1]}
246 = P[ (21 / 20)

^{2}– 1 ]
246 = P[ (441 – 400) / 400 ]

246 = 41P / 400

P = (246 × 400) / 40 = Rs. 2400

SI = (Principal × Time × Rate) / 100

= (2400 × 3 × 6) / 100 = Rs. 432

**Answer: d)**

**6).**Let the CP of goods be Rs. 100

Marked Price = Rs. 125

After allowing a discount of 12(1 / 2)% or 25 / 2%

SP = (100 – (25/2)) % of Rs. 125

= [125 × (175 / 2)]% = (125 × 175) / 200 = Rs. 109.375

\Gain = Rs.(109.375 – 100) = Rs. 9.375

As, the CP is Rs. 100

Gain per cent = 9.375%

**Answer: d)**

**7).**Total discount = Rs. (820 – 570.72) = Rs. 249 . 28

First discount = 820 × (20 / 100) = Rs. 164

Second discount = Rs. (249.28 – 164) = Rs. 85.28

Price of the article after first discount = Rs. (820 – 164) = Rs. 656

If the second discount be x%, then

x% of 656 = 85.28

x = (85.28 × 100) / 656 = 13%

**Answer: c)**

**8).**Ratio of equivalent capitals of A and B for 1 month

= 100000 × 36 : 200000 × 24 = 36 : 48 = 3 : 4

Part of profit gained by A = 3 / 7

Part of profit gained by B = 4 / 7

Required difference = [ (4 / 7) – (3 / 7) × 84000 = Rs. 14000

**Answer: c)**

**9).**Solution I Solution II

15% 40%

30%

10% 15%

Required ratio = 10:15 = 2:3.

**Answer: a)**

**10).**Ratio of the value of coins = 1 / 2 : 2 / 4 : 3 / 10 = 5 : 5 : 3

Value of the 10 paise coins = Rs. [(3 /13) × 6.50] = Rs. 1.5

Number of 10 paise coins = 1.5 × 10 = 15