Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL,CHSL,CPO Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions SSC CGL, CHSL Exams Set-25:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

 1).The cost of an article was Rs. 75. The cost was first increased by 20% and later on, it was reduced by 20%. The present cost of the article is
a)   Rs. 72
b)   Rs. 60
c)   Rs. 75
d)   Rs. 90
e)   None of these

2).If A and B are in the ratio 3 : 4 and B and C are in the ratio 12 : 13, then A and C will be in the ratio
a)   3 : 13
b)   9 : 13
c)   36 : 13
d)   13 : 9
e)   None of these

3).Four years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 11 : 14 and four years later, their ages will be in the ratio 13 : 16. The present age of A is
a)   48 yr
b)   26 yr
c)   44 yr
d)   28 yr
e)   None of these

4).The salaries of A, B and C are in the ratio 1 : 3 : 4 if the salaries are increased by 5%, 10%, and 15% respectively, then the increased salaries will be in the ratio
a)   20 : 66 : 95
b)   21 : 66 : 95
c)   21 : 66 : 92
d)   19 : 66 : 92
e)   None of these

5).The compound interest on a certain sum of money at 5% per annum for 2 yr is Rs. 246. The simple interest on the same sum for 3 yr at 6% per annum is
a)   Rs. 435
b)   Rs. 450
c)   Rs. 430
d)   Rs. 432
e)   None of these

6).A tradesman marks his goods at 25% above the cost price and allows purchasers a discount of 12(1 / 2)%. His profit is
a)   8%
b)   8.5%
c)   8.625%
d)   9.375%
e)   None of these

7).The marked price of watch was Rs. 820. A man bought the watch for Rs. 570.72 after getting two successive discounts, of which the first was 20%. The second discount was
a)   18%
b)   15%
c)   13%
d)   11%
e)   None of these

8).A started a business with a capital of Rs. 100000. One year later, B joined him with a capital of Rs. 200000. At the end of 3 yr from the start of the business, the profit earned was Rs. 84000. The share of B in the profit exceeded the share of A by
a)   Rs. 10000
b)   Rs. 12000
c)   Rs. 14000
d)   Rs. 15000
e)   None of these

9).The ratio in which two sugar solutions of the concentrations 15% and 40% are to be mixed to get a solution of concentration 30% is
a)   2 : 3
b)   3 : 2
c)   8 : 9
d)   9 : 8
e)   None of these

10).A boy has a few coins of denominations 50 paise, 25 paise and 10 paise in the ratio 1 : 2 : 3. If the total amount of the coins is Rs. 6.50, the number of 10 paise coins is
a)   5
b)   10
c)   15
d)   20
e)   None of these

Answers:                    
1). a) 2). b) 3). a) 4). c) 5). d) 6). d) 7). c) 8). c) 9). a) 10). c)

Solution:

1).  Effective decrease = [ 20 – 20 – (20 × 20) / 100 ] % = -4%
Present cost of the article = 96% of Rs. 75 = (75 × 96) / 100 = Rs. 72
Answer:  a)

2). A : B = 3 : 4 = 9 : 12
B : C = 12 : 13
A : B : C = 9 : 12 : 13
A : C = 9 : 13
Answer: b)

3). Let the ages of A and B four years ago be 11x yr and 14x yr respectively.
According to the question,
After 4 yr, (11x + 8) / (14x + 8) = 13 / 16
176x + 128 = 182x + 104
182x – 176x = 128 – 104
6x = 24
 X = 24 / 6 = 4
A’s present age = (11x + 4) yr = 11 × 4 + 4 = 48yr
Answer: a)

4). Let the initial salaries of A, B, and C be Rs. x, Rs. 3x and Rs. 4x respectively.
Respective ratio after corresponding increase
= (x × 105) / 100 : (3x × 110) / 100 : (4x × 115) / 100
= 105 : 330 : 460 = 21 : 66 : 92
Answer: c)

5). CI = P { [ 1 + (R / 100)T – 1]}
246 =  P { [ 1 + (5 / 100)2 – 1]}
246 = P[ (21 / 20)2 – 1 ]
246 = P[ (441 – 400) / 400 ]
246 = 41P / 400
P = (246 × 400) / 40 = Rs. 2400
SI = (Principal × Time × Rate) / 100
          = (2400 × 3 × 6) / 100 = Rs. 432
Answer: d)

6). Let the CP of goods be Rs. 100
Marked Price = Rs. 125
After allowing a discount of 12(1 / 2)% or 25 / 2%
SP = (100 – (25/2)) % of Rs. 125
          = [125 × (175 / 2)]% = (125 × 175) / 200 = Rs. 109.375
\Gain = Rs.(109.375 – 100) = Rs. 9.375
As, the CP is Rs. 100
Gain per cent = 9.375%
Answer: d)

7). Total discount = Rs. (820 – 570.72) = Rs. 249 . 28
First discount = 820 × (20 / 100) = Rs. 164
Second discount = Rs. (249.28 – 164) = Rs. 85.28
Price of the article after first discount = Rs. (820 – 164) = Rs. 656
If the second discount be x%, then
x% of 656 = 85.28
x = (85.28 × 100) / 656 = 13%
Answer: c)

8). Ratio of equivalent capitals of A and B for 1 month
= 100000 × 36 : 200000 × 24 = 36  : 48 = 3 : 4
Part of profit gained by A = 3 / 7
Part of profit gained by B = 4 / 7
Required  difference = [ (4 / 7) – (3 / 7) × 84000 = Rs. 14000

Answer: c)

9). Solution I                            Solution II
          15%                                 40%
                             30%  
          10%                                15%
Required ratio = 10:15 = 2:3.
Answer: a)

10). Ratio of the value of coins = 1 / 2 : 2 / 4 : 3 / 10 = 5 : 5 : 3
Value of the 10 paise coins = Rs. [(3 /13) × 6.50] = Rs. 1.5
Number of 10 paise coins = 1.5 × 10 = 15
Answer: c)

For more Aptitude Practice Sets - Click here