Indian Constitution and Polity GK Question for SSC CGL, CHSL, CPO Exam

Indian Constitution and Polity GK Question and Answers Set-41:
The list of Indian Polity GK Questions is given here for SSC CGL, CHSL and all other competitive Exams. Those who are all preparing for the SSC Exams can use this Material

1).Who is the Chairman of the NITI Aayog which was formed by the Union Government on January 1, 2015 by scrapping the Planning Commission of India ?
a)   The Finance Minister
b)   The Governor of RBI
c)   The Prime Minister
d)   The Planning Minister

2). The judges of the High court retire at the age of
a)   62 years
b)   65 years
c)   60 years
d)   64 years

3).The Supreme court has been given advisory powers under
a)   Article 243
b)   Article 43
c)   Article 142
d)   Article 143

4).The Supreme court of India was set up
a)   by the constitution
b)   by a law of parliament
c)   by a presidential order
d)   None of these

5).The parliament of India consists of
a)   Lok sabha and Rajya sabha
b)   President, Lok sabha and Rajya sabha
c)   Lok sabha, President and Council of Ministers
d)   Lok sabha, Rajya sabha, council of Ministers and President

6).The introduction of No confidence motion in the Lok sabha requires the support of at least
a)   50 members
b)   70 members
c)   60 members
d)   80 members

7).The speaker of Lok sabha enjoys
a)   The right to vote only in case of a tie
b)   The right to vote like other members of the house
c)   No right to vote
d)   Two votes – one in ordinary course and the other in case of a tie

8).Which one of the following is the guardian of fundamental rights ?
a)   Legislature
b)   Executive
c)   Political parties
d)   Judiciary

9).The right to Constitutional remedies is available to citizens of India under article
a)   19
b)   17
c)   32
d)   30

10).The grant of universal adult franchise creates
a)   Legal equality
b)   Social equality
c)   Economic equality
d)   Political equality

Answers:                    
1). c) 2). a) 3). d) 4). a) 5). b) 6). a) 7). a) 8). d) 9). c) 10). d)

For More Indian Polity Questions - Click Here