Indian Constitution and Polity GK Question for SSC CGL, CHSL, CPO Exam

Indian Constitution and Polity GK Question and Answers Set-40:
The list of Indian Polity GK Questions is given here for SSC CGL, CHSL and all other competitive Exams. Those who are all preparing for the SSC Exams can use this Material

1). The largest committee of Parliament of India is
a)   Public Accounts Committee
b)   Estimates Committee
c)   Committee on Public Undertakings
d)   Joint Parliamentary Committee


2). Which of the following was not one of the features of Government of India Act,  1935?
a)   Provincial autonomy
b)   Dyarchy of centre
c)   Bicameral Legislature
d)   All India federation


3). Who Presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India ?
a)   Sacchindananda Sinha
b)   B R Ambedkar
c)   Dr. Rajendra Prasad
d)   P Upendra


4). Who decided about the reasonableness of the restrictions placed on Fundamental Rights
a)   Parliament
b)   President
c)   Courts
d)   Special Tribunal


5). What does the Ninth Schedule contain ?
a)   Subjects on which State Legislature cannot legislate
b)   Laws which are protected from judicial scrutiny
c)   Provisions regarding defecting legislators
d)   List of religion in India


6). The power to grant pardons, reprieve or remissions of punishment under Article 72 is exercised by the President of India
a)   On the advice of the Prime Minister
b)   On his own as Head of the Union
c)   On the advice of Cabinet
d)   In consultation with the Prime Minister who tenders his opinion on the advice of his Cabinet


7). The salary and perquisites of the Prime Minister of India are decided by the
a)   Constitution
b)   Cabinet
c)   Parliament
d)   President


8). The Chairman of the Rajya Sabha is
a)   Elected by the members of Rajya Sabha
b)   Nominated by the President
c)   Elected by members of both Houses of Parliament
d)   Elected by Parliament and State Legislatures jointly


9). The distribution of seats of the Parliament are based on which of the following census ?
a)   1951
b)   1961
c)   1971
d)   1981


10). Which of the following best defines the Parliamentary term ‘Crossing the Floor’?
a)   Leaving the opposition to join the party in power or vice – versa by a Parliamentarian
b)   An attempt to occupy the seat of some other Parliamentarian
c)   Leaving a House by a Minister in between in order to attend the other House
d)   Walk out by some Parliamentarians in order to boycott the proceedings of the House


Answers:                    
1). b)  2). c)  3). a)  4). c)  5). b)  6). c)  7). c)  8). c)  9). c)  10). a)

For More Indian Polity Questions - Click Here