Indian Constitution and Polity GK Question for SSC CGL, CHSL, CPO Exam

Indian Constitution and Polity GK Question
Indian Constitution and Polity GK Question and Answers Set-39:
The list of Indian Polity GK Questions is given here for SSC CGL, CHSL and all other competitive Exams. Those who are all preparing for the SSC Exams can use this Material

1). The Finance Commission is constituted under Article ________ of the Constitution of India .
a)   275
b)   280
c)   282
d)   None of these


2).  The article of Indian Constitution related to abolition of untouchability is
a)   Article 15
b)   Article 16
c)   Article 17
d)   Article 18


3). The item ‘Education’ belongs to the
a)   Union List
b)   State List
c)   Concurrent List
d)   Residuary Subjects


4). ’The Federal System with Strong Centre’ has been borrowed by the Indian Constitution from
a)   USA
b)   Canada
c)   UK
d)   France


5). The Constitution of India was adopted on
a)   26th January, 1950
b)   26th January, 1949
c)   26th November, 1949
d)   15th August, 1947


6). Diarchy was first introduced under
a)   Morley – Minto Reforms
b)   Montford Reforms
c)   Simon Commission Plan
d)   Government of India Act, 1935


7). Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words ‘Socialist’ and ‘Secular’ in the preamble ?
a)   28th
b)   40th
c)   42nd
d)   52nd


8). The concept of carbon credit originated from which one of the following ?
a)   Earth Summit, Rio de Janerio
b)   Kyoto Protocol
c)   Montreal Protocol
d)   G – 8 Summit, Hciligendamm


9). Where was the first Municipal Corporation in India set up ?
a)   Bombay
b)   Calcutta
c)   Delhi
d)   Madras


10). When was the Panchayati Raj System introduced in India ?
a)   1945
b)   1950
c)   1959
d)   1962


Answers:                    
1). b)  2). c)  3). c)  4). b)  5). c)  6). b)  7). c)  8). b)  9). d)  10). c)

For More Indian Polity Questions - Click Here