Geography - GK Quiz for Railway / SSC CGL, CHSL Exams

Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams
Geography GK Quiz for SSC CGL, CHSL Exams Set-37:
The List of Important GK questions from Geography for SSC CGL / CHSL Exams were given here, Candidates those who are preparing for the SSC and all other competitive Exams can use this material.

1). Which two planets of the solar system have no satellites?
a)   Mercury and Venus
b)   Venus and Mars
c)   Mercury and Pluto
d)   Venus and Neptune


2). ‘The length of its day and the tilt of its axis are almost identical to those of the earth’. This is true of
a)   Uranus
b)   Neptune
c)   Saturn
d)   Mars


3). The temperature of the Sun’s outer surface is
a)   6000000°C
b)   6000°C
c)   60°C
d)   0°C


4). The Tibetan river ‘Tsangpo’ enters India through the State of
a)   Arunachal Pradesh
b)   Asom
c)   manipur
d)   Nagaland


5). Nanda Devi peak forms a part
a)   Asom Himalayas
b)   Kumaon Himalayas
c)   Nepal Himalayas
d)   Punjab Himalayas


6). Which one among the following has the largest shipyard in India?
a)   Kolkata
b)   Kochi
c)   Mumbai
d)   Vishakhapatnam


7). Which of the following river make Estuary?
a)   Narmada
b)   Ganga
c)   Yamuna
d)   Luni


8). Which one of the following lakes in India has the highest water salinity?
a)   Dal
b)   Chilka
c)   Wular
d)   Sambhar


9). Match the following
List I
List II
A. Alluvial Soil
1. Cotton
B. Black Soil
2. Rice
C. Brown Soil
3. Tea
D. Red Soil
4. Wheat

Code           A   B   C   D
a)   2   3    1  4 
b)   2   1    3  4
c)   3   1   2   4
d)   4   1   3   2


10). The outermost layer of Sun is called
a)   convection Zone
b)   Photosphere
c)   chromosphere
d)   corona


Answers:                    
1). a) 2). d) 3). b) 4). a) 5). b) 6). d) 7). a) 8). d) 9). d) 10). d)


For more Geography Questions- Click Here