Geography - GK Quiz for Railway / SSC CGL, CHSL Exams

Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams
Geography GK Quiz for SSC CGL, CHSL Exams Set-36:
The List of Important GK questions from Geography for SSC CGL / CHSL Exams were given here, Candidates those who are preparing for the SSC and all other competitive Exams can use this material.

1). The cloud float in the atmosphere because of their low
a)   Temperature
b)   velocity
c)   pressure
d)   density
e)   None of these


2). The change of a solid into vapour directly is called
a)   vaporization
b)   freezing
c)   malting
d)   sublimation
e)   None of these


3). Which one of the following fuels causes minimum environmental pollution?
a)   diesel
b)   coal
c)   hydrogen
d)   kerosen
e)   None of these


4). Which one amongst the following is nearest to the sun?
a)   earth
b)   mars
c)   mercury
d)   venus
e)   None of these


5). Which one of the following pairs is not correctly matched?
a)   Indus:shyok
b)   ganga:gandak
c)   Godavari:musi
d)   krishna:tungabhadra
e)   None of these


6). Where is the Nanda Devi peak located?
a)   himachal pradesh
b)   uttarakhand
c)   sikkim
d)   nepal
e)   None of these


7). Which one of the following experiences the least annual range of temperature?
a)   equator
b)   tropic of cancer
c)   tropic of capricorn
d)   Arctic circle
e)   None of these


8). The river son is a tributary of which one of the following rivers?
a)   ganga
b)   yamuna
c)   narmada
d)   mahanadi
e)   None of these


9). Sandstone is a
a)   extrusive igneous rock
b)   intrusive igneous rock
c)   metamorphic rock
d)   sedimentary rock
e)   None of these


10). Which one of the following is the correct sequence of passes when one travels along the Himalayas from Kashmir to Sikkim?
a)   zozila-nathula-shipkila
b)   nathula-shipkila-zozila
c)   nathula-zozila-shipkila
d)   zozila-shipkila-nathula
e)   None of these


Answer:
1) a)  2) d)  3) c)  4) c)  5) c)  6) b)  7) a)  8) a)  9) d)  10) d)

For more Geography Questions- Click Here