Science - Physics GK Quiz - for Railway / SSC Exam

Science - Physics GK Quiz - for RRB/SSC Exam
Science - Physics GK Quiz - for SSC / Railway Exam Set-41:
The list of Important Gk Questions from science physics were given here. Candidates those who are all preparing for SSC / FCI and All other competitive examination can use this material



1). Perspiration is maximum when
a)   Temperature is low and air is humid
b)   Temperature is high and air is dry
c)   Temperature is low and air is dry
d)   Temperature is high and air is humid


2). The best conductor of heat among liquid is
a)   Ether
b)   Water
c)   Alcohol
d)   Mercury


3). A thermostal is a device for
a)   Measuring themperature
b)   Producing heat
c)   Switching off an electrical appliance
d)   Regulating temperature


4). By what process is heat transmitted from the filament of an evacuated electric bulb to the glass?
a)   Radiation
b)   Conduction
c)   Heat cannot be transmitted through vacuum
d)   Convection


5). The boiling point of water
a)   depends on atmospheric pressure
b)   is always 100oC
c)   depends on relative humidity
d)   depends on the material of the container


6). Food is cooked faster in a pressure cooker because
a)   Stream is hotter than the boiling water
b)   Heat cannot escape from the cooker
c)   In the cooker water starts boiling at a lower temperature
d)   Due to high pressure the boiling point of water is raised


7). We get energy directly from
a)   Space
b)   The sun
c)   Atmosphere
d)   Ocean


8). One feels cold after a dip in sea water due to
a)   The difference in temperatures between lands and sea
b)   The deposition of salt on the body
c)   Convection currents
d)   The evaporation of water on the body


9). The quantity of water vapour the atmosphere can hold
a)   Decreases with increase of temperature
b)   Is  independent of temperature
c)   Fluctuates with increase of temperature
d)   Increase with increase of temperature


10). The hygrometer is an instrument to measure
a)   Relative humidity
b)   The relative density of liquids
c)   Atmospheric pressure
d)   The purity of milk


Answers:
1). d)   2). d)   3). d)   4). a)   5). a)   6). d)   7). b)   8). d)   9). d)   10). b)  

 For more Science Physics Questions – Click here