Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams

Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams
Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams Set-35: 
The List of Important GK questions from general science were given here for SSC and Railway Examinations, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI/Railway Exam can use this material
.
1). Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
a)   Uranium
b)   Thorium
c)   Radium
d)   Plutonium


2).  A light sensitive compound is used in photography is
a)   Silver Chloride
b)   Silver sulphide
c)   Silver bromide
d)   Silver oxide


3). Melachonite is the ore of
a)   copper
b)   Silver
c)   magnesium
d)   iron


4). Which element is used to ‘galvanise’ iron and steel to prevent rusting ?
a)   Silver
b)   Zinc
c)   Aluminium
d)   Tin


5). By using a catalytic convertor you can mainly reduce which of the following atmospheric emissions ?
a)   Nitrogen oxide
b)   Water
c)   carbon dioxide
d)   Sulphur dioxide


6). The iron produced in the blast furnace of a steel plant is known as
a)   cast iron
b)   wrought iron
c)   pig iron
d)   steel iron


7). The chemical property of diamond is
a)   single colour
b)   multi - colour
c)   colourless
d)   None of these


8). Which among the following is a non – ferrous metal ?
a)   Cobalt
b)   Aluminium
c)   Nickel
d)   Phosphorous


9). Which gas is used in the tyres of aeroplanes ?
a)   Hydrogen
b)   Nitrogen
c)   Helium
d)   Neon


10). The gas least soluble in water is
a)   N2
b)   NH3
c)   CO2
d)   HCl


Answers:                    
1). b) 2). c) 3). a) 4). b) 5). a) 6). c) 7). b) 8). d) 9). b) 10). a)

For More Science Chemistry Questions - Click Here