Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams

Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams
Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams Set-34: 
The List of Important GK questions from general science were given here for SSC and Railway Examinations, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI/Railway Exam can use this material

1). Identify the man-made element.
a)   carbon
b)   gold
c)   califorium
d)   calcium
e)   None of these


2). In petrol, lead is not added now-a-days. This is because
a)   unleaded petrol is cheap
b)   unleaded petrol do  not cause
c)   unleaded petrol is combustible
d)   unleaded petrol increases speed
e)   None of these


3). Hard water can be used
a)   In boilers
b)   In textile industry
c)   In paper industry
d)   In drinking
e)   None of these


4). Which of he following is used in beauty parlours for-hair setting?
a)   sulphur
b)   silicon
c)   phosphorous
d)   chlorine
e)   None of these


5). When an iron nail gets rusted, Iron oxide is formed
a)   with reduction of weight
b)   without any change in weight
c)   without any change in colour
d)   with increase in weight
e)   None of these


6). The content of pure gold in 18 carat gold is
a)   60%
b)   75%
c)   80%
d)   89%
e)   None of these


7). The chemical name of baking soda is
a)   sodium carbonate
b)   sodium bicarbonate
c)   sodium chloride
d)   sodium nitrate
e)   None of these


8). Which metal is used for galvanization?
a)   zinc
b)   iron
c)   copper
d)   aluminium
e)   None of these


9). Who propounded the principle of radioactivity?
a)   rutherford
b)   madam curie
c)   henry bacquerel
d)   saddy and fazens
e)   None of these


10). Atmospheric pressure is measured by
a)   barometer
b)   hydrometer
c)   hygrometer
d)   lactometer
e)   None of these


Answer:
1) c)  2) b)  3) d)  4) a)  5) d)  6) b)  7) b)  8) a)  9) a)  10) a)

For More Science Chemistry Questions - Click Here