Science Biology – GK Quiz for SSC / Railway Exam

Science Biology – GK Quiz
Science Biology – GK Quiz for SSC / Railway Exam Set-34:
The lists of Important GK Questions from Biology were given here for SSC and all other competitive Exams. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

1).Taniflu is ………………….
a)    A type of infulenza originating in Tamil Nadu
b)    A contagious disease of animals
c)    A form of bird flu
d)    An effective medicine for bird flu

2).In duodenum acidity caused …………………
a)    HCI
b)    Gastic juice
c)    Pepsin
d)    Sodium bicarbonate

3).During digestion, proteins are converted into …………………..
a)    Amino acids
b)    Fatty acids
c)    Monosaccharides
d)    Lactic acids

4).In intestinal villi, the lacteals transport the absorbed………………..
a)    vitamins
b)    Monosaccharides
c)    Fats
d)    Minerals

5).Respiratory pigment seen in the red blood cell is …………………….
a)    cytochrome
b)    heamoglobin
c)    myosin
d)    phytochrome

6).Nerve impulses are transmitted between neurons through………………………
a)    synopses
b)    neuro muscular junction
c)    cyton
d)    axon

7).Functional unit of kidney is …………………..
a)    neuron
b)    nephron
c)    sarcomere
d)    alveoli

8).Which of the following is responsible for colour vision?
a)    Ratina
b)    Rods
c)    Cones
d)    Brain

9).Vitamin required for the proper functioning of red cells in the retina is ……………….
a)    Vitamin ‘A’
b)    Vitamin ‘D’
c)    Vitamin ‘K’
d)    Vitamin ‘E’

10).Lack of Vitamin A may result in ………………………..
a)    Rickets
b)    Total blindness
c)    Short sightedness
d)    Night blindness

Answers:                         
1).d)  2).d)  3).a)  4).c)  5).b)  6).a)  7).b)  8).c)  9).a)  10).d )

For More Biology GK Questions - Click Here