Practice Reasoning Questions SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exams

Practice Reasoning Questions SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exams Set-12:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC CGL,SSC CHSL / RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


Directions(Q. No : 1 – 3) : Select the related word / letter / number from the given alternatives
1).Energy : Joule : :   ? 
a)    Axe : Grind
b)    Ammeter : Current
c)    Power : Ampere
d)    Resistance : Ohm

2).1 : 1 : : 25 : ?
a)    26
b)    12 5
c)    240
d)    625

3).MOQ : SUW : : IKM : ?
a)    JLN
b)    OQS
c)    NOP
d)    None of these

Direction(Q. No : 4 – 6) : Select the one which is different from the other three responses.
4).
a)    Lake
b)    River
c)    Wind
d)    Current

5).
a)    P
b)    Y
c)    J
d)    B

6).
a)    324
b)    244
c)    136
d)    352

7).Arrange the following words according to English dictionary.
1.    Preach
2.    Praise
3.    Precinct
4.    Precept
a)    2, 1, 4, 3
b)    2, 1, 3, 4
c)    1, 2, 3, 4
d)    4, 3, 2, 1

8). 
a)    2
b)    6
c)    8
d)    64

9).
3
6
8
5
8
4
4
7
?

a)    6
b)    7
c)    8
d)    9

Answers:                         
1). d) 2). d) 3). b) 4). a) 5). b) 6). a) 7). a) 8). c) 9). a)

Solution:
1). Joule is the unit of measuring energy.
Similarly, Ohm is the unit of measuring resistance
Answer:  d)
2). The relationship is x : x2 = 1 : 12
Similarly, 25 : 252 = 25 : 625
Answer: d)

Answer: b)
4). All except lake show movement
Answer: a)
5). All other letters occupy the even numbered position in English alphabet.
Answer: b)
6). Sum of the digits of each of the other numbers is 10.
Answer: a)
7). Praise, Preach, Precept, Precinct.
Answer: a)
8). We have : 32 + 42 = 52 + (12)2 = (13)2
Let the missing number be x.
Then, x2 + (15)2 = (17)2
x2 = 64
x = 8
Answer: c)
9). Clearly, sum of numbers in each row = 17.
So, the missing number = 17 – (4 + 7) = 6
Answer: a)


For more Reasoning Questions - Click Here