Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL,CHSL / Railway Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC CGL, CHSL Exams Set-19:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.



1).A can do a piece of work in 6 days. B can do the same work in days. How long would both of them take to do the samework?
a)    2 days
b)    4 days
c)    6 days
d)    8 days

2).If a = 2, b = 3, then (ab+ba)-1 is
a)    1/31
b)    1/17
c)    1/21
d)    1/13

3).The smallest positive integer which when multiplied bThe smallest positive integer which when multiplied by 392, gives a perfect square is
a)    2
b)    3
c)    5
d)    7

4).A square is inscribed in a circle of radius 8 cm. The area of the square is
a)    6 square cm
b)    64 square cm
c)    128 square cm
d)    148 square cm

5).The biggest possible circle is inscribed in a rectangle of length 6 cm and breadth 6 cm.
a)    3 π cm2
b)    4 π cm2
c)    5 π cm2
d)    9 π cm2

6).If the diagonal of a square is doubled, then its area will be
a)    Three times
b)    Four times
c)    Same
d)    None of these

7).Kabir buys an article with 25% discount on its marked price. He makes a profit of 10% by selling it at Rs. 660. The marked price is
a)    Rs. 600
b)    Rs. 685
c)    Rs. 700
d)    Rs. 800

8).On the eve of Gandhi Jayanti, Gandhi Ashram declared a 25% discount on silk. If selling price of a silk saree is Rs. 525. What is its marked price?
a)    Rs. 700
b)    Rs. 725
c)    Rs. 750
d)    Rs. 775

9).A shopkeeper marks an article at a price which gives a profit if 25%. After allowing certain discount, the profit reduces to 12 ½%.The discount percent is
a)    12%
b)    12.5%
c)    10%
d)    20%

10).The prize money of Rs. 1,800 is divided among 3 students A, B and C in such a way that 4 times the share of A is equal to 6 times the share of B, which is equal to 3 times the share of C. Then A’s share is
a)    Rs. 400
b)    Rs. 600
c)    Rs. 700
d)    Rs. 800

Answers:                         
1). b) 2).b)  3). a) 4).c)  5).d)  6).b)  7).d)  8).a)  9).c)  10).b)

Solution:
1). (A+B)’s 1 day’s work
            =1/6+1/12=(2+1)/12=1/4
            A and B together will do the work in 4 days.
Answer: b)
2). A= 2, b = 3
            ab+ ba = 23+32= 8+9= 17
            (ab+ba)-1=(17)-1=1/17
Answer: b)
3).
           


            392 = 2  2 × 2 × 7 × 7
            = 22 × 72 × 2
            Required number = 2

Answer: a )
4).
            Diagonal of square = Diameter of circle = 16 cm
            Area of square = ½ × (diagonal)2
            =1/2×16×16=128 sq cm
Answer: c)
5). Diameter of circle = 6 cm
            =Width of rectangle
            Area of circle = πr2
            = π × 3 × 3 = 9 sq. cm
Answer: d)
6). Diagonal of square = d units
            Area of square = ½ × d2
            Case II,           d1=2d
            Area of square = ½ d12
            =1/2 (2d)2 = 4 ½ d2
Answer: b)
7). Marked price of article = Rs. x
            C.P. of article
            =3x/4 × 110/100 =660
            3x/4 × 110/100 = 660
ð  3x × 110 = 660 × 4 × 100
ð  X = 660 × 4 × 100/3×110 = Rs. 800
Answer: d)
8). Marked price of silk sari = Rs. x
            x × (100) – 25)% = 525
ð  x × 75/100 = 525
ð  x = 525 × 100/75 = Rs. 700
Answer: a)
9). C. P. of an article = Rs. 100
            Marked price = Rs 125
            S. P. = 100 + 25/2 = Rs. 225/2
            Discount = 125 – 225/2
            =(250-225)/2 = Rs. 25/2
            If the discount per cent be x%, then
            (125 × x) /100 = 25/2
ð  X = 25/2 × 100/125 = 10%
Answer: c)
10). 4A = 6B = 3C
            => 4A/12=6B/12=3C/12
            => A/3 = B/2 = C/4
            A: B: C = 3: 2: 4
            A’ share = 3/(3 + 2 + 4) × 1800
            = 3/9 × 1800 = Rs. 600
Answer: b )

For more Aptitude Practice Sets - Click here