Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL,CHSL / Railway Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC CGL, CHSL Exams Set-20:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1).In two types of stainless steel, the ratio of chromium and steel are 2 : 11 and 5 : 21 respectively. In what proportion should the two types be mixed so that the ratio of chromium to steel in the mixed type become 7 : 32?
a)    2 : 3
b)    3 : 4
c)    1 : 2
d)    1 : 3

2).A sum of Rs. 7, 000 is divided among A, B, C in such a way that the shares of A and B are in the ratio 2 : 3 and those of B and C are in the ratio 4 : 5. The share of B is
a)    Rs. 2,400
b)    Rs. 3, 0000
c)    Rs. 1, 600
d)    Rs. 2, 000

3).Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs 153 per kg. the price of the third variety per kg will be
a)    Rs. 175. 5
b)    Rs. 180. 0
c)    Rs. 169. 5
d)    Rs. 170. 0

4).In the afternoon, a student read 100 pages at the rate of 60 pages per hour, In the evening. When she was tired, she read 100 more pages at the rate of 40 pages per hour. What was her average rate of reading, In pages per hour?
a)    60
b)    70
c)    48
d)    50

5).The mean weight of 34 students of a school is 42 kg. If the weight of the teacher be included, the mean rises by 400 grams. Find the weight of the teacher (in kg.)
a)    55
b)    57
c)    66
d)    56

6).A cricketer has a mean score of 60 runs is 10 innings. Find out how many runs are to be scored in the eleventh innings to raise the mean score to 62?
a)    83
b)    82
c)    80
d)    81

7).A trader purchases a watch and a wall clock for Rs. 390. He sells them making a profit of 10% on the watch and 15% on the wall clock. He earns a profit of Rs. 51.50. The difference between the original prices of the wall clock and the watch is equal to
a)    Rs. 80
b)    Rs. 120
c)    Rs. 110
d)    Rs. 100

8). The wrong number in the series:
            2, 9, 28, 65, 126, 216, 344 is
a)    65
b)    216
c)    9
d)    None of these

9).Eight consecutive numbers are given. If the average of the two numbers that appear in the middle is 6, then the sum of the eight given numbers is
a)    54
b)    64
c)    36
d)    48

Answers:                         
1).c ) 2).a ) 3).a ) 4).c ) 5).d ) 6). b) 7).c ) 8). b) 9).d )

Solution:
1). Chromium in Stainless Steel
                        I= 2/13 ;
            In II = 5/26
            In mixture = 7/39
           
Required ratio=1/78:1/39=1:2

             
Answer: c )
2). A : B = 2 : 3 = 8 : 12
            B : C = 4 : 5 = 12 : 15
      A : B : C = 8 : 12 : 15
Share of B = 12/(8+12+15) × 7000
                    = 12/35 × 7000
                        = Rs. 2400
Answer: a)
3). Let the price third tea be Rs. x
            Then (126+135+2x)/4= 153
            261 + 2x = 4 × 153
                            = 612
2x = 612 – 261 = 351
                         x = 351/2 = Rs. 175.5
Answer: a )
4). Total time taken = 100/60 + 100/40 = 5/3 + 5/2 = 25/6
Total pages = 200
Average time = 200/(25/6) = (6×200)/25 = 48 pages per
                       
Answer: c)
5). Total weight of 34 students
                        = 34 × 42 = 1428
Total weight of 34 students and teacher
                        = 35 × 42.4 = 1484
Weight of teacher = 1484 – 1428
                               = 56 kg
Answer: d)
6). Let the required runs in 11th innings be x
Then (60×10×x)/11 = 62
            600 + x = 62 × 11 = 682
                        x = 682 -600
                            = 82
Answer: b )
7).
            Let cost price of the watch be Rs. X
            Then cost price of the wall clock = 390 – x
            Then profit = Selling price – Cost price
            = {(110x/100 + [115(390 – x)] / 100) }– 390 = 51.5
            = (44850 – 5x) /100 = 51.5
            = 5850 – 5x = 5150
                            5x = 700
                             X = 700 /5 = 140
            Cost of watch = x = Rs. 140
            Cost of wall clock = 390 – x
                                          = 390 – 140 = 250
            Difference = 250 = 140 = Rs. 110
Answer: c )
8).
                   13+1 = 1 + 1 = 2
                        23+1 = 8 + 1 = 9
                        33 +1 = 27 + 1 = 28
                       43+1 = 64 + 1 = 65
                        53+1 = 125 + 1 = 126
                        63+1 = 216 + 1 = 217 ≠ 216
                        73+1 = 343 + 1 = 344
            Wrong number = 216
Answer: b )
9).
Let the 8 consecutive numbers be
x, x+1+, x+2, x+3. x+4, x+5, x+6, x+7
Middle two number’s average
            ={(x+3) + (x+4)}/2 = 6
     2x+7 = 12
Sum of eight digits = 8x + 28
                                 = 4(2x+7)
                                  = 4×12 = 48
Answer: d )

For more Aptitude Practice Sets - Click here