Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL,CHSL / Railway Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC CGL, CHSL Exams Set-22:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1). Anil sells two houses at the same prices. On one he makes a profit of 10% and on the other he suffers a loss of 10% select the correct statement.
a)   He suffers a loss of 15
b)   He makes a profit of 10%
c)   He makes a profit of 2%
d)   He makes no profit no loss


2). Ravi invested RS.913 pertly in 4% stock at Rs.107. If his income from both is equal, amount invested on first stock was
a)   Rs.750
b)   Rs.525
c)   Rs.610
d)   Rs. 485


3). When the price of sugar decreases by 10% a man could buy 1 kg more for Rs.270. then, the original price of sugar per kg is
a)   Rs.25
b)   Rs.30
c)   Rs.27
d)   Rs.32


4). From 2008 to 2009, the sales of a book decreased by 80%.If the sales in 2010 were the same as in 2008, by what per cent did it increase from 2009 to 2010?
a)   80
b)   100
c)   120
d)   400


5). If y % of 1 h is 1 min 12 s, then y is equal to
a)   2
b)   1
c)   (1/2)
d)   (1/4)


6). A number, on subtracting 15 from it reduces to its 80%. What is 40% of the number?
a)   75
b)   60
c)   30
d)   90


7). Two numbers are 30% and 40% more than the third number, respectively. The first number is x% of the second. Then, x is equal to
a)   105(2/13)
b)   140
c)   105(5/7)
d)   92(6/7)

8). B got 20% marks less than a. What per cent marks did  A got more than B?
a)   20
b)   25
c)   12
d)   80


9). Tulsiram’s salary is 20% more than that of Kashyap. If Tulsiram saves Rs.720 which is 4% of his salary, then Kashyap’s salary is
a)   Rs.15000
b)   Rs.12000
c)   Rs.10000
d)   Rs.22000


10). If Ram got 30% marks and failed by 15 marks and Mohan got 49% and scored 35 more than the pass marks. What is percentage necessary for passing?
a)   40
b)   38
c)   33
d)   43


Answer:
1) a)  2) d)  3) b)  4) d)  5) a)  6) a)  7) d)  8) b)  9) a)  10) d)

Solutions:

1. In this type of transaction, there is always a loss
:. Loss per cent = (x2 / 100) = [(10×10) / 100]
= 1%
Answer: a)

2. In Ist stock invested amount for the income of Rs.1 = Rs.(97/4)
In IInd stock, invested amount for the income of Rs.1 = Rs.(107/5)
:. Ratio = (97/4):(107/5) = 485:428
So the first stock = [485 / (485 + 428)]
= Rs. 485
Answer: d)

3. Let original CP of sugar = Rs.x per kg
New CP of sugar = x × (90/100)
= Rs.(9x/10)
According to the given condition
(270/(9x/10)) – (270/x) = 1
=> [(2700 – 2430) / 9x ] = 1
=> (270/9x) = 1
=> x = (270/9)
= Rs.30 per kg
Answer: b)

4. Decrease in sale = 80% from 2008 to 2009
Now, sales of 2010 are same as in 2008
:. Increase in sales = [(100×a) / (100-a)]%
Here, a= 80% = [(100×80) / (100 – 80)]
= [(100×80)/ 20]=400%
Answer: d)

5. Since 1 h = 60 min or 3600 s and
1 min + 12 s = (60 + 12)s = 72 s
Then, y% of 3600 = 72
=> 3600 × (y/100) = 72
=> y = [(72×100)/3600]
=> y = 2
Answer: a)

6. Let the number be x.
Then, x-15 = 80% of x
=> x-15 =x×(80/100)
=> x-15=(4x/5)
=> 5x-75=4x
=> x=75
Answer: a)

7. Suppose, third number be 100.
Then, first number =130
Second number =140
So, 130=140×(x/100)
=> x=[(130×100)/140]
=> x=(650/7)
=> x=92(6/7)
Answer: d)

8. Suppose a got 100 marks, then B got 80 marks.
:. Per cent marks that A got more than B= (20/80) ×100=25%
Answer: b)

9. Suppose, Tulsiram’s salary be Rs.x
Then, x×(4/100) = 720
=> x=[(100×720)/4] = Rs.18000
:.Kashyap’s salary = 18000×(100/120) = Rs.15000
Answer: a)

10. Let maximum marks be x, then
Given, Ram got pass marks = 30% of x + 15 = x × (30/100)+ 15
Mohan got pass marks = x × (40/100) – 35
According to question.
=> 3x + 150 = 4x – 350
:. X=150+350=500
:. pass marks = 500 × (3/10) + 15 = 165
:.Necessary percentage for passing = (165/500) × 100 = 33%
Answer: d)


For more Aptitude Practice Sets - Click here