Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL,CHSL / Railway Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC CGL, CHSL Exams Set-18:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC CGL,CHSL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.



1).Let N be the greatest number that will divide, 1305, 4665 and 6905 leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is
a)    4
b)    5
c)    6
d)    8

2).A man plants 5184 orange trees in his garden and arranges them, so that there are as many rows as there are orange trees in a row, How many rows are there in the garden?
a)    70
b)    72
c)    75
d)    81

3).1/10 of a rod is coloured red, 1/20 orange, 1/30 yellow, 1/40 green, 1/50 blue, 1/60 black and the rest is Violet. If the length of the violet portion of the rod is 12.08 metres, then the length of the rod is
a)    16 m
b)    18 m
c)    20 m
d)    30 m

4).The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is
a)    395
b)    380
c)    400
d)    425

5).The sum of the digits of the smallest number which, when multiplied by 1800, gives a perfect cube, is
a)    2
b)    3
c)    6
d)    8

6).The sum of two numbers is 36 and their H.C.F. is 4. How many pairs of such numbers are possible?
a)    1
b)    2
c)    3
d)    4

7).A person was asked to state his age in years. His reply was, “Take my age three years hence, multiply it by 3 and then subtract three times my age three years ago and you will know how old I am. “What was the age of the person?
a)    24 years
b)    20 years
c)    32 years
d)    18 years

8).A two digit number is five times the sum of its digits. If 9 is added to the number, the digits interchange their positions. The sum of digits of the number is
a)    11
b)    9
c)    7
d)    6

9).A hollow iron pipe is 21 cm long and its exterior diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weighs 8 g/cm3 then the weight of the (Take π = 22/7) pipe is
a)    3.696 kg
b)    3. 6 kg
c)    36 kg
d)    36. 9 kg

10).A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for ₨ 3200. With the help of C they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?
a)    ₨ 375
b)    ₨ 400
c)    ₨ 600
d)    ₨ 800

Answers:                         
1).a)  2).b ) 3).a ) 4).c ) 5).c ) 6).b ) 7). d) 8).a ) 9).a ) 10).b )

Solution:
1). N = H.C.F. of (4665 – 1305), (6905 – 4665) and (6905 – 1305)
   = H.C.F. of 3360, 2240 and 560 = 1120
Required sum = 1+1+1+2+0 = 4
Answer: a )
2). No. of rows = √5184 = 72
Answer: b)
3). Violet portion of rod
            = 1- (1/10+1/20+1/30+1/40+1/50+1/60)
            =1- 1/10(60+30+20+15+12+10)/60)
            =1 - 1/10 × 137/60 = 1 - 137/600 = 463/600
            463/60=12.08
            Length of the rod= 12.08 × 600/463
            =16 m
Answer: a)
4).Let one number = x
            Another number =    9375/x
            Where 9375/x >x
            According to question
            9375/x × 1/x = 15 or, x2 = 9375/15 = 625
            x = √625 = 25
Other number = 9375/25=375
Required sum = 375 + 25 = 400
Answer: c)
5). 1800 = 2×2×2×3×3×5×5
            To make it perfect cube it must be multiplied by 3 × 5 I.e . 15
            Required sum = 1+5=6
Answer: c )
6). Let the required number = 4a and 4b
            4a+4b=36
            Or, a+b=9
Now, two co-primes with sum 9 are
(1,8) (2,7)
            Number with sum 36 and H.C.F. 4 are
            (4×1, 4×8), (4×2,4×7)
            The number of such pairs is 2
Answer: b )
7). Let present age of the man = x yrs.
            According to question
            (x+3) ×3-3(x-3)=x
            Or, 3x+9-3x+9=x
            x=18 yrs.
Answer: d)
8). Let the two-digit number = 10x +y According to question
            10x +y = 5(x+y)
            Or, 10x + y= 5x +5y
            Or, 5x-4y=0
            And 10x+y+9=10y+x
            Or, 10x+y+9-10y-x=0
            Or, 9x-9y=-9
            Or, x-y=-1
            Solving equations (1) and (2), we get x
            =4 and y=5.
            Sum of digits = 4+5=9
Answer: b )
9). Volume of pipe
            =22/7× (4)2×21-22/7× (3)2×21
            =66(42-32)= 66×7=463 cm2
            Weight of the pipe = 462×8
            =3696 gm
            =3.696 kg
Answer: a)
10). A’s I day’s work=1/6
            B’s 1 day’s work=1/8
            (A+B+C)’s 1 day’s work=1/3
            C’s 1 day’s work =1/3-(1/6+1/8)
            =1/3-7/24=1/24
            A:B:C=1/6:1/8:1/24=4:3:1
            C’s share = 3200 ×1/8= ₨ 400
Answer: b)

For more Aptitude Practice Sets - Click here