Geography - GK Quiz for Railway / SSC CGL, CHSL Exams

Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams
Geography GK FAQ for Railway / SSC CGL, CHSL Exams Set-35:
The List of Important GK questions from Geography for RRB/SSC Exams were given here, Candidates those who are preparing for the SSC and all other competitive Exams can use this material.
1). Where is the Forest Reserve Institute of India located?
a)   Dehradun
b)   Bhopal
c)   Lucknow
d)   Delhi

2). Singhbhum is famous for ______.
a)   Coal
b)   Iron
c)   Copper
d)   Aluminium

3). The fertile land between two rivers is called ______.
a)   Watershed
b)   Water divide
c)   Doab
d)   Terai

4). Which scale is used to measure the intensity of earthquake?
a)   Richter
b)   Metric
c)   Centigrade
d)   Newton

5). The largest planet in our solar system is ______.
a)   Mars
b)   Jupiter
c)   Saturn
d)   Butterfly

6). Which one of the following planets has largest number of natural satellites or moons?
a)   Jupiter
b)   Mars
c)   Saturn
d)   Venus

7). Which is second most abundant metal in the earth’s crust?
a)   Iron
b)   Aluminium
c)   Copper
d)   Zinc

8). Which one of the following rivers does not represent antecedent drainage?
a)   Chenab
b)   Sutlej
c)   Ravi
d)   Subansiri

9). The busiest and the most important route f the world is
a)   North Pacific Sea Route
b)   North Atlantic Sea Route
c)   South Atlantic Sea Route
d)   Indian Ocean Route

10). The transition zone between two Ecosystems is called _______.
a)   Biome
b)   Biotype
c)   Ecotone
d)   Sere

Answer:
1).a)  2).b)  3).c)  4).a)  5).b)   6).a)   7).b)  8).d)   9).b)  10).c) 

For more Geography Questions- Click Here