General Awareness Quiz – For Railway/SSC CGL Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC CGL Exams Set-53:
The List of General Awareness questions and answers for SSC CGL and Railway Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.


1). When Prime Minister Narendra Modi launched the programme “Beti Bachao, Beti Padhao Yojana?
a)   January 22nd 2015
b)   January 22nd 2014
c)   march 22nd 2015
d)   December 22nd 2015
e)   None of these


2). For a moving body at any instant of time
a)   if the body is not moving the acceleration is necessarily zero
b)   if the body is slowing the retardation is negative
c)   if the body is slowing the distance is negative
d)   if  displacement velocity and acceleration at that instant are known we can find the displacement at any given time in future
e)   None of these


3). If a pendulum clock is brought inside an artificial satellite, then the time period of the clock becomes
a)   0
b)  
c)   1
d)   none
e)   None of these


4). Ball pen functions on which one of the following principle?
a)   boyle’s law
b)   gravitational force
c)   surface tension
d)   viscosity
e)   None of these


5). The temperature of water at the bottom of a waterfall is higher than that at the top because
a)   water at the bottom has greater potential energy
b)   the surface at the bottom provides heat
c)   kinetic energy of falling water is converted into heat
d)   falling water absorbs heat from the surroundings
e)   None of these


6). Which of the following is not a function of the reserve bank of india?
a)   it formulates most of the economic policies of india
b)   it is a banker’s banks
c)   it regulates the functioning of all the banks
d)   it holds the cash reserves of the banking system
e)   None of these


7). When was first telegraphy line started in india?
a)   1851
b)   1875
c)   1884
d)   1900
e)   None of these


8). The standard of living in a country is represented by its
a)   poverty ratio
b)   per capita income
c)   national income
d)   unemployment rate
e)   None of these


9). Which of the following is not reckoned as a ‘value added’ telecommunication service?
a)   electronic mail
b)   STD
c)   FAX
d)   radio-paging service
e)   None of these


10). Where is Normandy beach located
a)   france
b)   nertherlands
c)   spain
d)   belgium
e)   None of these


Answer:
1) a)  2) b)  3) b)  4) c)  5) c)  6) a)  7) a)  8) b)  9) a)  10) a)


  For More General Awareness Quiz – Click Here