Practice Reasoning Questions SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exams

Practice Reasoning Questions SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exams Set-9:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC CGL,SSC CHSL / RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1).Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
            a_bcaa_caa__ __
a)    a b c c
b)    a b a c
c)    a a b c
d)    b a a c

2).J, Q, I, R, H, S, ?, ?
a)    F T
b)    G T
c)    H U
d)    K T

3).CFL, KIK, G J, IOI,?
a)    KRH
b)    KRJ
c)    JRH
d)    KQH

4).256, 16, 4,?
a)    8
b)    6
c)    2
d)    4

5).1, 6, 13, 22,? 46
a)    32
b)    33
c)    40
d)    43

6).Find the wrong number in the given series. 41, 41, 42, 44, 48, 51, 56
a)    48
b)    51
c)    56
d)    41

7).A and B are the young ones of C. If C is the mother of B, but A is not the daughter of C, then what is the relationship between C and A?
a)    Nephew and Aunty
b)    Brother and Sister
c)    Mother and Son
d)    Niece and Aunty

8).There are five friends Shailendra, Shallendra, Keshav, Madhav, Ashish and Rakesh, Shailendra is shorter than Keshav but taller than Raksh. Madhav is the tallest. Ashish is a little shorter than Keshav and little taller than Shailendra. Who is the shortest?
a)    Rakesh
b)    Shailendra
c)    Ashish
d)    Keshav

9).From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
LAUGHTER
a)    GATE
b)    HATE
c)    RATE
d)    GRUNT

10).A group of alphabets are given with each being assigned a number, These have to be unscrambled into a meaningful word and correct order of letters may be indicated from the given responses.
A         R         K         H         S
1          2          3          4          5
a)    5 2 1 4 3
b)    5 3 1 2 4
c)    5 4 1 2 3
d)    5 4 2 1 3

Answers:                         
1).c)  2).b)  3).a)  4).c)  5).b)  6).a)  7).c)  8).a)  9).d)  10).c)

Solution:
1).  
Answer: c )
2).


Answer: b)
3).


Answer: a)
4). √256 = 16
       √16=4
       √4=2
Answer: c)
5).

Answer:b )
6).

Thus the number 48 is wrong in the series. 
Answer:a )
7). C is the mother of A and B. A is son of C.
Answer:c )
8). Keshav > Shailendra > Rakesh
            Medhav > Keshav > Ashish > Shailendra

Answer: a)
9). There is no ‘N’ letter in the given word 
Answer:d)
10).   
     






Answer: c)