Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL / Railway Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC CGL Exams Set-13:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC CGL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.




1).ABC is a right angled triangle, B being the right angle. Mid – points of BC and AC are respectively B’ and A. The ratio of the area of the quadrilateral AA’ B’B to the area of the triangles ABC is
a)    1 : 2
b)    2 : 3
c)    3 : 4
d)    None of the above

2).A square ABCD is inscribed in a circle of unit radius. Semicircles are described on each side as a diameter. The area of the region bounded by the four semicircles and the circle is
a)    1 sq. unit
b)    2 sq. unit
c)    1.5 sq. unit
d)    2.5 sq. unit

3).If the perimeters of a rectangle and a square are equal and the ratio of two adjacement side of the rectangle is 1 : 2 then the ratio of area of the rectangle and that of the square is
a)    1 : 1
b)    1 : 2
c)    2 : 3
d)    8 : 9

4).The interest on a certain sum of money is Rs. 22 and the true discount on the same sum for the same time and at the same rate is Rs. 20, Find the sum,
a)    Rs. 220
b)    Rs. 200
c)    Rs. 210
d)    Rs. 212

5).A retailer purchased radio sets at the rate of Rs. 400 eash from a wholesaler. He raised the price by 30% and then allowed a discount of 8% on each set. His profit will be
a)    19%
b)    78.4%
c)    22%
d)    19.6%

6).A reduction in the price of apples enables a person to purchase 3 apples for Rs. 1 instead of Rs. 1.25. What is the % of reduction in price(approximately) ?
a)    220
b)    25
c)    30
d)    33(1 / 3)

7). Rs. 700 is divided among A, B, C in such a way that the ratio of the amount of A and B is 2 : 3 and that of B and C is 4 : 5. Find the amounts in Rs. Each received, in the order A, B, C.
a)    150, 250, 300
b)    160, 240, 300
c)    150, 258, 290
d)    150, 240, 310

8).The ratio monthly incomes of A, B, is 6 : 5 and their monthly expenditure are in the ratio 4 : 3. If each of them saves Rs. 400 per month, find the sum of their monthly incomes.
a)    2300
b)    2400
c)    2200
d)    2500

9).A and B have together three times what B and C have, while A, B, C together have thirty rupees more than that of A. If B has 5 times that of C, then A has
a)    Rs. 60
b)    Rs. 65
c)    Rs. 75
d)    Rs. 45

10).A cricket player after playing 10 tests scored 100 runs in the 11th test. As a result, the average of his runs is increased by 5. The present average of runs is
a)    45
b)    40
c)    50
d)    55

Answers:                         
1). c) 2). b) 3). d) 4). a) 5). d) 6). a) 7). b) 8). c) 9). b) 10). c)

Solution:
1). A’B’ = 1 / 2 AB
∆ A’B’C’ - ∆ ABC
∆ ABC  /  ∆ A’B’C’ = 4 / 1
∆ A’B’C’ / ∆ ABC   = 1 / 4
1 - ∆ A’B’C’ / ∆ ABC   = 3 / 4
A A’B’C’ / ∆ ABC    = 3 / 4


  










Answer: c )
2). 












BD = 2 units
AB = √2 units
Area of square = 2 square units
Area of sour semicircles = 4 ×( πr2 / 2)  = [4 × π × (1/ 2) ] / 2 = π sq.units
Answer: b)
3). Sides of rectangle are 2x and x units
Side of square = y units
4y = 6x
x / y = 4 / 6 = 2 / 3
(2x × x) / y2 = 2x2 /  y2 = (2 × 4) / 9 = 8 : 9
Answer: d)
4). Sum = (S.I × True discount) / (S.I - True discount)
            = (22 × 22) / (22 – 20) = Rs. 220
Answer: a)
5). Marked price of a radio set = (400 × 130) / 100 = Rs. 520
SP = (520 × 92) / 100 = Rs. 478.4
Grain per cent = (78.4 / 400) × 100 = 19.6%
Answer: d)
6). Percentage decrease = (25 / 125) × 100 = 20%
Answer: a)
7). A : B = 2 : 3 = 8 : 12
B : C = 4 : 5 = 12 : 15
A : B : C = 8 : 12 : 15
Sum of ratios = 35
A’s share = (8 / 35) × 700 = Rs. 160
B’s share = (12 / 35) × 700 = Rs. 240
C’s share = (15 / 35) × 700 = Rs. 300
Answer: b)
8). Incomes of A and B = Rs. 6x and 5x
Expenses of A and B = Rs. 4x and 4y
6x – 4y = 400             ..(i)
5x – 3y = 400             ..(ii)
By equation (i) × 3 and (ii) × 4
18x – 12y – 20x + 12y = 1200 – 1600
2x = 400; x = 200
Total income
6x + 5x = 11x = Rs. 2200
Answer: c)
9). A + B = 3 (B + C)
A + B + C = A + 30
B = 5C
A + B = 3(B + C)
A + 5C = 18C
A = 13C
A + B + C = A + 30
A + 5C + C = A + 30
A + (6A / 13) = A = 30
A + 13 = A + 30
6A = 30 × 13
A = Rs. 65
Answer: b)
10). If the average in 10 tests be x, then, x × 10 + 100 = (x + 5) × 11
11x – 10x = 100 – 55
x = 45
Required average = 50
Answer: c)


  For More Aptitude Practice Questions: Click Here