Practice Aptitude Questions With Solutions for SSC CGL / Railway Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC CGL Exams Set-14:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC CGL Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


Directions (1 – 5) : Study the table and answer the questions:
Yearly production (in thousand) of scooters in different factories

Factory
1985
1986
1987
1988
1989
P
20
15
24
13
17
Q
16
23
41
20
15
R
14
21
30
16
12
S
25
17
15
12
22
T
40
32
39
41
35
Total
115
108
149
102
101

1).In which year, the production of scooters of all factories was equal to the yearly average number of scooters produced during 1985 – 89 ?
a)    1985
b)    1986
c)    1987
d)    1988

2).Which factory / factories showed a decrease of 25% in the production of scooters in 1989 as compared to 1988
a)    9
b)    S
c)    Q and R
d)    P and T

3).The ratio of the production of scooters by factory P to by factory T in 1985 is
a)    2 : 3
b)    1 : 2
c)    3 : 2
d)    2 : 1

4).In which year, the total production of scooters was maximum ?
a)    1989
b)    1986
c)    1987
d)    1985

5).In which year the total production of scooters of all factories was 20% of the total production of scooters during 1985 – 1989 ?
a)    1988
b)    1985
c)    1986
d)    1989

Directions(6 – 10) : The Pie chart given here represents the domestic expenditure of a family in percent. Study the chart and answer questions, if the total monthly income of the family is Rs. 33,650

A.   Expenditure on food
B.   Expenditure on house – rent
C.   Expenditure on entertainment
D.   Expenditure on education and maintenance of children
E.   Medical and miscellaneous expenditure
F.    Deduction towards provident fund
6).The house rent per month is
a)    Rs.6000
b)    Rs.6152
c)    Rs.6057
d)    Rs.6048

7).The annual savings in the form of Provident Fund would be
a)    Rs. 48456
b)    Rs.48450
c)    Rs.44856
d)    Rs.45480

8).After provident fund deductions and payment of house rent, the total monthly income of the family remains
a)    Rs. 23545
b)    Rs. 24435
c)    Rs. 23555
d)    Rs. 25355

9).The total amount per month, the family spends on food and entertainment combined together, is
a)    Rs. 11432
b)    Rs. 11441
c)    Rs. 12315
d)    Rs. 12443

10).Had there been no children in the family what would have been the total savings of the family including that by provident fund ?
a)    Rs. 12667.50
b)    Rs. 12625.50
c)    Rs. 11727.50
d)    Rs. 11777.50

Answers:                         
1). a) 2). c) 3). b) 4). c) 5). b) 6). c) 7). a) 8). c) 9). b) 10). d)

Solution:
1). Average scooters produced during 1985 – 89
            = (115 + 108 + 149 + 102 + 101) / 5 = 575 / 5 = 115
Average scooters produced during 1985 – 89 is equal to the total production of scooters in 1985  
Answer:  a)
2). Decrease in production in 1989 from 1988 of factory
Q = [(20 – 15) / 20 ] × 100 = 25%
R = [(16 – 12) / 16 ] × 100 = 25%
T = [(41 – 35) / 41 ] × 100 – 14.6%
Required answer is factory Q and R
Answer: c)
3).  Required ratio = 20 : 40 = 1 : 2
Answer: b)
4). In 1987 total production of scooters was maximum
Answer: c)
5). Total production of scooters during 1985 – 89 = 575
Total production of scooters of all factories as a percent of total production of scooters during 1985 – 89 in
1985 = (115 / 575) × 100 = 20%
1986 = (108 / 575) × 100 = 18.78%
1987 = (149 / 575) × 100 = 25.91%
1988 = (102 / 575) × 100 = 17.74%
1989 = (101 / 575) × 100 = 17.56%
Required answer is year 1985
Answer: b)
6). House rent per month
            = 33650 × (18 / 100) = Rs. 6057
Answer: c)
7). Required answer = 33650 × (12 / 100) × 12
                                    = 4038 × 12 = Rs. 48456
Answer: a)
8). Required answer = 33650 – [ 33650 × (12 + 18) / 100 ]
                                    = 33650 – 10095 = Rs. 23555
Answer: c)
9). Expenditure on food and entertainment
                        = 33650 × (25 + 9) / 100
                        = 33650 × (34 / 100) = Rs. 11441
Answer: b)
10). Required savings = 33650 × (23 + 12) / 100
                                    = 33650 × (35 / 100) = Rs. 11777.50
Answer: d)



  For More Aptitude Practice Questions: Click Here