History –GK Quiz for SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exam

History –GK FAQ for SSC CGL / Railway Exam Set-38:
The lists of important GK questions from Indian History were given here with answers. Candidates those who are all preparing for the SSC, Railway and all other competitive examinations can use this material


1).Gandhiji finally accepted the portion of India because
a)    The congress had already accepted it
b)    It seemed unavoidable in the circumstances
c)    Nehru and Patel persuaded him to do so
d)    He had come to realize that Hindus and Muslims could not live together amicably

2).The Dandi March is associated with
a)    Partition of Bengal
b)    Khilafat Movement
c)    Non-Coorperation Movement
d)    Civil Disobedience Movement

3).Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipur bomb case?
a)    Chittaranjan Das
b)    Motilal Nehru
c)    B.G. Tilak
d)    Surendranath Banerjee

4).Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of ‘Lokmanya’ during
a)    Home Rule Movement
b)    Surat Split
c)    Swadeshi Movement
d)    His imprisonment in 1908

5).The main object of partitioning Bengal in 1905 was
a)    To weaken the influence of the Bengal Hindus
b)    That the Muslim league demanded it
c)    That the people of Bengal wanted it
d)    None of these

6).’Vande Mataram’ was first published in
a)    Gitanjali
b)    Harijan
c)    Kesari
d)    Anand Math

7).The name ‘Pakistan’ was coined by
a)    Sir Syed Ahmed Khan
b)    Mohammed Ali Jinnah
c)    Mohammed Iqbal
d)    Abul Kalam Azad

8).The nationalist leaders who was known as ‘punjab kesari’ was
a)    Hukum Singh
b)    Lala Lajpathi Roy
c)    Mana Singh
d)    Lala Shevak Ram

9).’Dilli chalo’- whose slogan was this?
a)    Subash Chandra Bose
b)    V.O. Chidambaram
c)    Aurobindo Ghosh
d)    Vanchi Iyer

10).By what other name is Khan Abdul Ghaffar khan of north-west frontier province popularity known
a)    Servant of God
b)    Red Shirt leader
c)    Frontier Gandhi
d)    Khan Sahib

Answers:                         
1). b) 2).d)  3).b)  4).a)  5).a)  6).d)  7).c)  8).b)  9).a)  10).c)


 For More Indian History Questions- Click here