History –GK Quiz for SSC CGL / Railway Exam

History –GK FAQ for SSC CGL / Railway Exam Set-37:
The lists of important GK questions from Indian History were given here with answers. Candidates those who are all preparing for the SSC, Railway and all other competitive examinations can use this material

1).Which press act came to be known as ‘Gagging Act’
a)    Indian Press (emergency powers) Act
b)    The News Papers (incitement to offences) Act
c)    Vernacular Press Act
d)    Indian Press Act

2). Name the first Newspaper to be published in India
a)    The Calcutta Chronicle
b)    The Bengal Gazette
c)    The Madras Courier
d)    The Bombay Herald

3).In which year vernacular press Act was passed ?
a)    1884
b)    1875
c)    1882
d)    1878

4).The first newspaper published by the Indians in English language was
a)    The Patriot
b)    The Hindu
c)    Young India
d)    Native Opinion


5).From which year the English language became the medium of education in India
a)    1831
b)    1835
c)    1854
d)    1858

6).Which of the following pair is not correctly matched ?
a)    Roytwari settlement - Madras
b)    Permanent settlement - Bengal
c)    Mahalwari settlement – North – west province
d)    Taluqdari settlement - Bombay

7).Following were included in the Home changes which drained the wealth to England up till 1858
      I.        The company’s share holders were given dividend out of the revenues of India
    II.        Interest on public debt
   III.        Guaranteed interest on capital taken for the construction of Railways and irrigation
  IV.        Expenditure on India office
a)    I , II and III are correct
b)    II, III, and IV are correct
c)    I, III and IV are correct
d)    I, II, III and IV are correct

8).Who was the founder of Bombay surrey system started in Bombay presidency and British Gujarat ?
a)    James Grant
b)    Sydenham Clarke
c)    Sir John Shore
d)    G. Wingate and Goldsmith

9).The Ryotwari settlement was for the first time implemented in
a)    Bengal and Bihar
b)    United Provinces
c)    Madras and Bombay
d)    Calcutta

10).The leader of the revolt of 1857 in Bihar was
a)    Tantiya tope
b)    Nana saheb
c)    Mangal Pandey
d)    Kunwar Singh

Answers:                         
1). c) 2). b) 3). d) 4). b) 5). b) 6). d) 7). b) 8). c) 9). c) 10). d)


  For More Indian History Questions- Click here