Geography - GK Quiz for Railway / SSC CGL, CHSL Exams

Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams
Geography GK Quiz for Railway / SSC CGL, CHSL Exams Set-32:
The List of Important GK questions from Geography for RRB/SSC Exams were given here, Candidates those who are preparing for the SSC and all other competitive Exams can use this material.


1).Which part of India receives rain when the summer monsson recedes?
a)    North East India
b)    Tamil Nadu Coast
c)    Malabar coast
d)    Coastal Odisha

2).Mangrove Vegetation in India is most extensive in
a)    Rann of Kutch
b)    Malabar
c)    Sunderbans
d)    None of these

3).The oldest mountain ranges in India are
a)    The Himalayas
b)    The Nilgiris
c)    The Vindhyas
d)    The Aravalli Hills

4).The rivers included in which of the following groups flow into the Bay of Bengal
a)    Cauveri, Krishna & Narmadha
b)    Krishna, Godavari & Tapti
c)    Brahmaputra, Ganga & Godavari
d)    Narmadha, Ganga & Brahmaputra

5).To which of the following types does the natural vegetation of the Western Ghats belong?
a)    Deciduous
b)    Evergreen
c)    Manipur
d)    Assam

6).Which of the following states in India does not share boundary with Myanmar?
a)    Nagaland
b)    Arunachal Pradesh
c)    Manipur
d)    Assam

7).Who demarcated the line which divides India and Pakistan?
a)    Lord Mountbatten
b)    Sir Mortimer Durand
c)    Sir Cyril Radcliffe
d)    Sir Henry McMohan

8).Cash crops of India include
a)    Bajra & Peddy
b)    Maize, Jowar & Paddy
c)    Cotton & Sugarcane
d)    Paddy & Jowar

9).Which of the following crop and the region in which it is chiefly grown, has been incorrectly matched?
a)    Tobacco                     - Andhra Pradesh
b)    Rice                            - West Bengal
c)    Wheat                         - Gujarat
d)    Soyabean                  - Madhya Pradesh

10). The Sardar Sarovar Project is being built on the river
a)    Narmada
b)    Godavari
c)    Tapti
d)    Krishna

Answers:                         
1).b)  2).c)  3).d)  4).c)  5).b)  6).d)  7).c)  8).c)  9).c)  10).a)


For more Geography Questions- Click Here