Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CGL,CHSL / Railway Exam

Economics and Commerce –
Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CGL,CHSL / Railway Exam Set-36:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC, Railway Exam and all other competitive exams can use this material.


1).Which of the following organisations is being merged with its parent organisation Industrial Credit & Investment Corporation of India (ICICI)?
a)    Industrial Development Bank of India
b)    Export Credit € Guarantee Corporation of India Ltd. (ECGCI)
c)    Unit Trust of India (UTI)
d)    SCICI

2).What rank India holds in the milk production in the world?
a)    Fifth
b)    Fourth
c)    Second
d)    First

3).The aim of the 12th Five year Plan is _______.
a)    Inclusive growth
b)    Faster, more inclusive and sustainable growth
c)    Doubling per capita income in 10 years
d)    Growth with equity and distributive social justice

4).Sarva Shiksha Abhiyan (SSA), one of the major important educational programme is connected with the
a)    Elementary Education
b)    Higher Education
c)    Vocational Education
d)    Adult Education

5).If the GDP is measured at the price prevailing at a point of time, then it is called
a)    GDP current price
b)    GDP market price
c)    GDP constant price
d)    (a) + (b) + (c)

6).The product method of measuring GDP involves
a)    Incomes generated from the production of goods and services
b)    Adding up the value if everything produced in the country during the year
c)    Adding up all expenditures on final output
d)    None of the above

7).A higher interest rate might induce households to ………but business to ……
a)    Save more, borrow less
b)    Save less, borrow more
c)    Save more, borrow more
d)    Save less, borrow less

8).An developing economy has the following features
a)    Low per capita income, chronic unemployment, occupational pattern
b)    Population pressure
c)    Only (a)
d)    (a) + (b)

9).PURA is
a)    Providing Urban Amenities in Rural Areas
b)    Providing Universe Amenities in Rural Areas
c)    Providing Urban Amenities in Rourkela Areas
d)    Providing Universe Amenities in Rourkela areas

10).Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
                   List I                         List II
                     (Country)               (Currency)
A.   Germany                    1. Peso
B.   France                        2. Rand
C.   South Africa              3. Franc
D.   Cuba                          4. Mark
Codes:
 A     B    C    D
a)         4     3     2     1
b)         1     2     4     3
c)          3     1     2     4
d)         2     3     4     1    

Answers:                         
1).d)  2).d)  3).b)  4).a)  5).c)  6).b)  7).a)  8).d)  9).a)  10).a)


  For More Economics Questions - Click Here