Science - Physics GK Quiz - for Railway / SSC Exam

Science - Physics GK Quiz - for RRB/SSC Exam
Science - Physics GK Quiz - for SSC/RRB Exam Set-37:
The list of Important Gk Questions from science physics were given here. Candidates those who are all preparing for SSC / FCI and All other competitive examination can use this material.


1).When the speed of a body is doubled, its kinetic energy becomes
a)    half
b)    quadruple
c)    double
d)    one - fourth

2).Conservation of energy means that
a)    energy can neither be created nor destroyed
b)    energy cannot be created but can be destroyed
c)    energy can be created as well as destroyed
d)    energy can be created but not destroyed

3).A steel ball floats on mercury because
a)    the density of mercury is higher than that of steel
b)    mercury does not allow any metallic ball to sink in it
c)    mercury is also a metal in the liquid form
d)    a steel ball can be made of its float on any liquid by suitable adjustment

4).Atmospheric pressure is measure with a
a)    altimeter
b)    barometer
c)    hydrometer
d)    hygrometer

5).In a barometer, mercury is preferred over water because
a)    mercury is available in pure form
b)    mercury has high density and low vapour pressure
c)    mercury is shining and therefore its level can be read easily
d)    mercury is a good conductor of heat

6).An object weighs maximum in
a)    water
b)    air
c)    hydrogen
d)    vaccum

7).Raindrops are spherical due to
a)    continuous evaporation
b)    viscosity of water
c)    air friction
d)    surface tension

8).The temperature of the top of a frozen lake is - 15 C What is the temperature of the water in the lake in contact with the ice layer?
a)    -7.5 C
b)    0 C
c)    4 C
d)    -15 C

9).For a given liquid, the rate of evaporation depends on
a)    The surface area of the liquid
b)    The temperature of the liquid
c)    The temperature of air
d)    All these factors

10).During summer, we feel comfortable under a fan because it
a)    Produces air which carries heat away from the body
b)    Throws cool air on us
c)    Produces convection currents
d)    Sets the air in motion, there by increasing the evaporation of sweat

Answers:                         
1). b) 2). a) 3). a) 4). b) 5). b) 6). d) 7). d) 8). b) 9). d) 10). d)


Important Science-Physics QuestionsClick Here