Science - Physics GK Quiz - for Railway / SSC Exam

Science - Physics GK Quiz - for RRB/SSC Exam
Science - Physics GK Quiz - for SSC / Railway Exam Set-39:
The list of Important Gk Questions from science physics were given here. Candidates those who are all preparing for SSC / FCI and All other competitive examination can use this material.

1). In an electrical circuit, a fuse la connected
a)   Anywhere – it makes no difference
b)   In the live wire
c)   In the earth wire
d)   In the neutral wire

2). An electrical appliance is earthed to
a)   Prevent shocks
b)   Avoid short-circuiting
c)   Protect the appliance against any damage
d)   Reduce consumption

3). An electric bulb has a filament made of
a)   Lead
b)   iron
c)   Tungsten
d)   Copper

4). A Transformer is a device for
a)   Stepping up (or) down ac voltage
b)   Converting ac inverts dc
c)   Generating electricity
d)   Stepping up (or down) dc voltage

5). The advantage of ac over dc is that
a)   It can be transmitted over long distances with minimum power loss
b)   Its generation costs much less
c)   It is free from voltage fluctuations
d)   It contains more electrical energy

6). The function of fuse in an electrical circuit is
a)   To regulate the flow of current
b)   To avoid electric shocks
c)   To break the circuit, in case of over loading or short – circuiting
d)   None of these

7). The nucleus of an atom contains
a)   Protons and electrons
b)   Neutrons and electrons
c)   Only neutrons
d)   Protons and neutrons
8). Radioactivity has applications in
a)   Industry
b)   Agriculture
c)   Medicine
d)   All of these

9). Gamma radiations are used for
a)   Cancer therapy
b)   Sterilizing food stuff
c)   Controlling pest
d)   All of these

10). Air is completely removed from an electric bulb to prevent
a)   Bursting of the bulb
b)   Oxidation of tungsten filament
c)   None of these
d)   Loss of light due to absorption

Answers:
1).b)   2).a)   3).c)   4).a)   5).a)   6).c)   7).d)   8).d)   9).d)   10).b)  

 For more Science Physics Questions – Click here