Science Chemistry - GK Quiz for SSC CGL / Railway Exams

Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams
Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams Set-29: 
The List of Important GK questions from general science were given here for SSC and Railway Examinations, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI/Railway Exam can use this material



1).Benzene is a polymer of
a)    Methane
b)    Acetylene
c)    Ethane
d)    Ethylene

2). ‘Mish Metal’ is widely used in manufacture of which of the following?
a)    Material of car brake
b)    Smoke detectors
c)    Cigaratte lighters
d)    Emergency lights

3).Which is used in storage batteries?
a)    copper
b)    lead
c)    tin
d)    zinc

4).Higher concentration of nitrogen dioxide in atmosphere air causes
a)    cancer
b)    bronchitis
c)    asphyxiation
d)    corrosion

5).Which one of the following is used as an anti – freeze for the automobile engines?
a)    Propyl alcohol
b)    Ehanol
c)    Methanol
d)    Ethylene glycol

6).The chemical used as a ‘fixer’ in Photography is
a)    Sodium Sulphate
b)    Sodium thiosulphate
c)    Ammonium persulphate
d)    Borax

7).Which one of the following is not contained in portland cement?
a)    Ca3 Al2 O6
b)    Ca3 Si O5
c)    Ca2 Si O4
d)    Ca3 (PO4)2

8).Which one of the following acid is used for etching glass?
a)    H2SO4
b)    HNO3
c)    HF
d)    HCl

9).Which one of the following metals occurs in nature in free state?
a)    Gold
b)    Sodium
c)    Aluminium
d)    Copper

10).What is the colour of oxygen in solid state?
a)    Pale yellow
b)    Pale blue
c)    Light green
d)    Greenish yellow

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). b) 4). b) 5). d) 6). b) 7). d) 8). c) 9). a) 10). a)
 
For More Science Chemistry Questions - Click Here