Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams

Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams
Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams Set-28: 
The List of Important GK questions from general science were given here for SSC and Railway Examinations, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI/Railway Exam can use this material

1).Absolute alcohol is
a)    100% of proof
b)    200% of proof
c)    95% alcohol and 5% water
d)    Rectified spirit

2).The drug, reserpine issued to
a)    Cure arthritis
b)    Alleviate pain
c)    Reduce high blood pressure
d)    Reduce high palpitation

3).The main use of mica is in
a)    The steel industry
b)    Petroleum refining
c)    The electrical industry
d)    The glass and pottery industry

4).Which element would form an ion whose radius is larger than that of its atom?
a)    chlorine
b)    lithium
c)    sodium
d)    potassium

5).Pure water can be obtained from sea water by the process of
a)    distillation
b)    evaporation
c)    fractional distillation
d)    filtration

6).Common salt is obtained from sea water by the process of
a)    crystallisation
b)    sublimation
c)    filteration
d)    evaporation

7).Washing soda is
a)    sodium chloride
b)    sodium bicarbonate
c)    hydrated sodium carbonate
d)    calcium carbonate

8).Common salt is
a)    calcium chloride
b)    Magnesium cabonate
c)    Sodium bicarbonate
d)    Sodium chloride

9).Pure water can be obtained from sea water by the process of
a)    distillation
b)    evaportion
c)    fractional distillation
d)    filteration

10).Chemically, baking soda is
a)    baker’s yeast
b)    sodium chloride
c)    sodium bicarbonate
d)    calcium phosphate

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). c) 4). a) 5). a) 6). d) 7). c) 8). d) 9). a) 10). c)


For More Science Chemistry Questions - Click Here