Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams

Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams
Science Chemistry - GK Quiz for SSC/Railway Exams Set-30: 
The List of Important GK questions from general science were given here for SSC and Railway Examinations, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI/Railway Exam can use this material

1). Laundry Soap is
a)   A mixture of sodium salts of higher fatty acids of natural origin
b)   Sodium sulphate
c)   Sodium carbonate
d)   A mixture of sodium salts of synthetic sulphonic acid

2). Synthetic detergents are
a)   Sodium salts of fatty acids
b)   A mixture of sodium carbonate and sodium chloride
c)   Calcium salts of hydrochloric acids
d)   A mixture of sodium salts of aromatic and diphatic sulphonic acids

3). Detergents produce lather with hard water because
a)   They are soluble in hard water
b)   They are colouless substances
c)   The calcium and magnesium salts of sulphonic acids are soluble in water
d)   They form sodium carbonate with hard water

4). Lime water contains
a)   Calcium chloride
b)   Sodium carbonate
c)   Calcium hydroxide
d)   Sodium hydroxide

5). A sample of air contains
a)   Only oxygen
b)   Only oxygen and nitrogen
c)   Only carbon dioxide
d)   Oxygen, nitrogen, carbon dioxide, water vapour and some inert gases

6). The ratio of different gases in air is
a)   Unknown
b)   Fixed
c)   Different from place to place
d)   Independent of industrialization of towns

7). Diamond is chemically
a)   A mixture of metal carbonates
b)   Pure carbon
c)   A pure form of sand
d)   A mixture of calcium and magnesium phosphate

8). Nitrogen in air
a)   Is essential for the body
b)   Decreases the density of air
c)   Makes oxygen soluble in blood
d)   Dilutes oxygen which otherwise, is very active in the pure form

9). Cooking gas is a mixture of
a)   Carbon dioxide and oxygen
b)   Methane and ethylene
c)   Butane and propane
d)   Carbon monoxide and carbon dioxide

10). Mica is a
a)   Bad conductor of heat and a good conductor of electricity
b)   Good conductor of both heat and electricity
c)   Bad conductor of both heat and electricity
d)   Good conductor of heat and a bad conductor of electricity

Answers:

 1). a) 2). d) 3). c) 4). c) 5). d) 6). c) 7). b) 8). d) 9). c) 10). c)
 
For More Science Chemistry Questions - Click Here