Practice Reasoning Questions SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exams Set-5

Practice Reasoning Questions SSC CGL, SSC CHSL / Railway Exams Set-5:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC CGL,SSC CHSL / RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.



Directions (1 – 10) : In each questions below are three / two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two / three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

1).Statements :
No children can vote
Some children are graduates
Conclusions :
I.              Male graduates can vote
II.            Some graduates can vote

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

2). Statements :
Some radios are pens
No pen is blue
Conclusions :
I.              Some radios are blue
II.            Some radios are not blue

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

3). Statements :
All cats are rats
Some rats are dogs
Conclusions :
I.              Some dogs are not rats
II.            All rats are not cats

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

4). Statements :
Many Fans are Stones
All Stones are Pencils
Conclusions :
I.              Some Fans are Pencils
II.            No Stone is a Fan

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

5). Statements :
Most hens are dogs
Some dogs are cats
Conclusions :
I.              Some cats are dogs
II.            Some hens are cats

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

6). Statements :
Some men bark
All men cry
Conclusions :
I.              Those men who do not bark, also cry
II.            Those men who do not bark, not necessarily cry

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

7). Statements :
Some pens are pencils
Some pencils are papers
Conclusions :
I.              Some pencils are not papers
II.            Some papers are pens

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

8). Statements :
All boys are tall
Ravi is tall
Conclusions :
I.              Ravi is a boy
II.            All tallest persons are boys

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

9). Statements :
Mohan is rich man
Rich men are are healthy
Conclusions :
I.              All healthy men are rich
II.            Mohan is healthy

a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

10). Statements :
All cats are rats
Some rats are bats
Some bats are crows
Conclusions :
I.              Some crows are rats
II.         Some bats are cats
a)    Only I follows
b)    Only II follows
c)    Either I or II follows
d)    Neither I nor II follows
e)    Both I and II follows

Answers:                         
1). d) 2). b) 3). d) 4). a) 5). d) 6). a) 7). d) 8). d) 9). b) 10). d)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here