Practice Reasoning Questions - Railway Exams

Practice Reasoning Questions SSC / Railway Exams Set-49:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for SSC/RRB Exam was given here, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1). In a code language FORGE is written as FPTJI; how should CULPRIT be written in the same code?
a)    CVMQSTU
b)    CXOSULW
c)    CVNSVNZ
d)    CSJNPGR
2). Ann is 300 days older than Varun and Sandeep is 50 weeks older than Ann. If Sandeep was born on Tuesday, on which day was Varun born?
a)    Tuesday
b)    Friday
c)    Wednesday
d)    Thursday
3). If + means ‘-‘ means ‘×’ , ÷ means ‘+’ and × means ‘÷’ , then 10 × 5 ÷ 3 – 2 + 3 is equal to
a)    5
b)    8
c)    4
d)    6
4). In a family Mr. Prakash has his wife and his two married brothers of whom one has two children and another has no issue. How many members are there in the family?
a)    12 members
b)    8 members
c)    6 members
d)    10 members
5). In a group of equal number of cows and herdsmen the number of legs was 28 less than four times the number are heads. The number of herdsmen was
a)    7
b)    28
c)    21
d)    14
6). If P is the husband of Q and R is the mother of S and Q, How is R related to P?
a)    Mother
b)    Sister
c)    Aunt
d)    Mother-in-law
7). The average age of 19 boys in a class is 21 yrs. If the teacher’s age is included , the average increases to 22 yr. what is the teacherls age ?
a)    39 yr
b)    41 yr
c)    40yr
d)    44 yr

Directions: (8-9):
Read the information carefully and answer to the given questions which are based on it.
Manish walks 20 m to the North, he turns right and walks 30m, then he turns right and walks 35 m, then he turns left and walks 15m, then he turns left and walks 15 m , he again turns left and walks 15 m.
8). How far Manish is from his starting point?
a)    25m
b)    15m
c)    45m
d)    30m
9). Which direction is Manish facing now?
a)    East
b)    West
c)    North
d)    South
10). In the following question which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. Birth                        2. Death                     3. Childhood
4. Infancy                   5. Adolescence         6. Adulthood
7. Old age
a)    2, 6, 7, 5, 4, 3, 1
b)    1, 4, 3, 5, 6, 7, 2
c)    1, 4, 3, 6, 5, 7, 2
d)    2, 7, 6, 4, 5, 3, 1

Answers:
1). c)   2). c)   3). a)   4). b)   5). d)   6). d)   7). b)   8). d)   9). b)   10).b)   

For More Practice Reasoning Questions - Click Here