Practice English Questions (Cloze Test) for SSC CGL /FCI Exam

Practice English Questions (Cloze Test) for SSC/FCI Exam Set-88:
Dear Readers, Practice English Questions for upcoming SSC/FCI Exams were given below, candidates those who are preparing for the examination can use this question.
Directions (Q. 1 – 10) : In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.

Petroleum is the name of the (1) oil that comes from (2) the ground and from the oil wells. From this crude oil, we get the various (3) that drive ships, aircraft and many other forms of land (4). The quantities needed are (5) so countries that have their oil fields are (6). The (7) of oil in many parts of the Middle East has brought great (8) to countries that were, fifty years ago, very (9). Now – a – days without petroleum, commerce and industry are not (10).

1).
a)    refined
b)    engine
c)    mineral
d)    cooking

2).
a)    in
b)    under
c)    over
d)    into

3).
a)    fuels
b)    liquids
c)    spirits
d)    gases

4).
a)    communication
b)    connection
c)    transport
d)    development

5).
a)    slight
b)    moderate
c)    minute
d)    immense

6).
a)    wise
b)    fortunate
c)    good
d)    civilized

7).
a)    discovery
b)    invention
c)    preparation
d)    creation

8).
a)    fame
b)    strength
c)    wealth
d)    confidence

9).
a)    weak
b)    poor
c)    insignificant
d)    sick

10).
a)    possible
b)    fortunate
c)    successful
d)    reliable

Answers:                         
1). d) 2). b) 3). a) 4). d) 5). d) 6). b) 7). a) 8). c) 9). b) 10). a)

Important Practice English QuestionsClick Here