Practice Aptitude Questions With Solutions for Railway / SSC Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC Exams Set-7:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for RRB/SSC/FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1).What sum of money must be given at simple interest for six months at 4% per annum in order to earn Rs. 150 interest?
a)    Rs. 5000
b)    Rs. 7500
c)    Rs. 10000
d)    Rs. 15000

2).Oranges are bought at 7 for Rs. 3. At what rate per hundred must they he sold to gain 33%
a)    Rs. 56
b)    Rs. 60
c)    Rs. 58
d)    Rs. 57

3).The radius of a wheel that makes 113 revolution to go 2 km 26 dm is (take π = 22 / 7)
a)    4 (4 / 13) m
b)    6 (4 / 11) m
c)    12 (4 / 11) m
d)    3 (2 / 11) m

4).If 90% of A = 30% of B and B = 2x% of A, then the value of x is
a)    450
b)    400
c)    300
d)    150

5).When the price of sugar decrease by 10%, a man could buy 1 kg more for Rs. 270. Then, the original price of sugar per kg is
a)    Rs. 25
b)    Rs. 30
c)    Rs. 27
d)    Rs.32

6).If the price of sugar is raised by 25%, find by how much per cent a householder must reduce his consumption of sugar so as not to increase his expenditure?
a)    10
b)    20
c)    18
d)    25

7).The LCM of three different numbers is 120. Which of the following cannot be their HCF?
a)    8
b)    12
c)    24
d)    35

8).Which of the following number is the least?
(0.5)2 , √0.49, 3√0.008, 0.23
a)    (0.5)2
b)    √0.49
c)    3√0.008
d)    0.23

9).Sum of three consecutive even integer is 54. The least among them is
a)    18
b)    15
c)    14
d)    16

10).A student was asked to multiply a number by 3 / 2 but he divided that number by 3 / 2. His result was 10 less than the correct answer. The number was
a)    10
b)    12
c)    15
d)    20


Answers:                         
1). b) 2). d) 3). d) 4). d) 5). b) 6). b) 7). d) 8). c) 9). d) 10). b)

Solution :
1).   P = [  (150 × 100) / 4 ] × (2 / 1) = Rs. 7500
Answer:  b)
2). Cost price of one orange = Rs. 3 / 7
Selling price of one orange = Rs.(3 / 7) × (133 / 100) = Rs. 57 / 100
Then, the selling price of hundred oranges = Rs. 57
Answer: d)
3). Circumference of wheel = 2260 / 113 = 20 m
Let r be the radius of wheel
2r = 20
r = (20 × 7) / (22 × 2) = 3(2 / 11)m
Answer: d)
4). (A × 90) / 100 = (B × 30) / 100
3A = B
3A = A × (2x / 100)
300 = 2x
x = 150
Answer: d)
5). Let the original price of sugar be Rs. x per kg
New price = Rs. 9x / 10 per kg
270 / (9x / 10) – 270 / x = 1
(300 / x)  - 270 / x = 1
30 / x = 1 = Rs. 30 per kg
Answer: b)
6). Percentage decrease = (25 / 125) × 100 = 20
Answer: b)
7). Since, LCM of three numbers is 120
Their HCF cannot be 35
Answer: d)
8). (0.5)2 = 0.25
√0.49 = 0.7
3√0.008 = 0.2
0.23 = 0.23
From above, it is clear that 3√0.008 is least in given numbers
Answer: c)
9). Let first even integer = x
Then, second even integer = x + 2
And third even integer = x + 4
According to the question  x + x + 2 + x + 4 = 54
3x = 48
x = 16
Answer: d)
10). Let the number = x
According to the question,
(3 / 2)x – x / (3 / 2) = 10
(3x / 2) – (2x / 3) = 10
(9x – 4x) / 6 = 10
x = (10 × 6) / 5 = 12
Answer: b)

 For More Aptitude Practice Questions: Click Here