Practice Aptitude Questions With Solutions for Railway / SSC Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC Exams Set-6:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for RRB/SSC/FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.



1).The perimeter of a rectangle is 160m and the difference of two sides is 48 m. Find the side of a square whose area is equal to the area of this rectangle.
a)    32m
b)    8m
c)    4m
d)    16m

2).If the area of a triangle with base 12 cm is equal to the area of a square with side 12 cm. The altitude of the triangle will be
a)    12 cm
b)    24 cm
c)    18 cm
d)    36 cm

3).The equivalent single discount for two successive discounts of 15% and 10% is
a)    25%
b)    20%
c)    23.5%
d)    20.5%

4).Simplify 










a)    1
b)    19 / 43
c)    43 / 19
d)    38 / 43

5).

is equal to



a)    0
b)    1
c)    9 / 20
d)    9 / 10

6).18% of which number is equal to 12% of 75?
a)    50
b)    100
c)    2
d)    3 / 2

7).The simple interest on a sum after 4 yr is 1 / 5 of the sum. The rate of interest per annum is
a)    4%
b)    5%
c)    6%
d)    8%

8).The present ratio of the ages of P and Q is 2 : 3. If the age of P is 12 yr less than the age of Q, what is the present age of Q in years?
a)    24
b)    30
c)    32
d)    36

9).The ratio between the present ages of A and B is 4 :  5. If difference between their present ages is 8 yr, what is sum of their present ages?
a)    32 yr
b)    40 yr
c)    68 yr
d)    None of these

10).Find the value of 





a)    12
b)    8
c)    4
d)    -4

Answers:                         
1). a) 2). b) 3). c) 4). a) 5). a) 6). a) 7). b) 8). d) 9). d) 10). c)

Solution :
1).   Let the length and breadth of rectangle are a and b respectively, According to the question,
2(a + b) = 160                       
a + b = 80                               … (i)
a – b = 48                               …(ii)
-----------------
  2a = 128
            a = 128 / 2 = 64 m
From Eq(i),    b = 80 – 64 = 16 m
Area of rectangle = 64 x 16m2
(side)2 = 64 x 16
Side = 8 x 4 = 32 m
Answer:  a)
2). Area of square = (12)2 = 144cm2
Area of triangle = (1 / 2) x Base x Height = 1 / 2 x 12 x Height
            = 1 / 2 x 12 x Height = 144
            Height = (144 x 2) / 12 = 24cm
Answer: b)
3). Equivalent discount = (15 + 10 – (15 x 10) / 100)% = 23.5%

Answer: c)
Answer: a)
Answer: a)
6). Let the number be x.
According to the question,
x × (18 / 100) = 75 × (12 / 100)
x = (75 × 12) / 18 = 50
Answer: a)
7). Principal = Rs. 100
SI = 100 × (1 / 5) = Rs. 20
Rate = (20 × 100) / (100 × 4) = 5%
Answer: b)
8). Let the age of P and Q are 2x yr and 3x yr respectively
3x – 2x = 12
x = 12
Present age of Q = 36 yr
Answer: d)
9). Let the present age of A and B are 4 x years and 5x years respectively
5x – 4x = 8
x = 8
Required sum = 5x + 4x = 9 × 8 = 72 yr
Answer: d)
10).





Answer: c)

For More Aptitude Practice Questions: Click Here