Practice Aptitude Questions With Solutions for Railway / SSC CGL Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC Exams Set-8:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for Railway / SSC / FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

1).A man bought 5 shirts at Rs. 450 each, 4 trousers at Rs. 750 each and 12 pairs of shoes at Rs. 750 each. What is the average expenditure per article?
a)    Rs. 900
b)    Rs.678.50
c)    Rs. 800
d)    Rs. 1000

2).The average height of 10 students in a class is 105 cm. If 20 more students with an average height of 120 cm join the class, what will the new average height?
a)    105 cm
b)    110 cm
c)    112 cm
d)    115 cm

3).A sum of Rs. 7000 is divided among A, B and C in such a way that the shares of A and B are in the ratio 2 : 3 and those of B and C are in the ratio 4 : 5. The share of B is
a)    Rs. 1600
b)    Rs. 2000
c)    Rs. 2400
d)    Rs. 3000

4).Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be
a)    Rs. 169.5
b)    Rs. 170.0
c)    Rs. 175.5
d)    Rs. 180.0

5).A cricketer has a mean score of 60 runs in 10 innings. Find out how many runs are to be scored in the eleventh innings to raise the mean score to 62?
a)    80
b)    81
c)    83
d)    82

6).The average of  12 , 22, 32, 42, 52, 62, 72, 82, 92, 102
a)    46.5
b)    50.5
c)    38.5
d)    42.5

7).The present average age of a family of four membersis 36 yr. If the present age of theyoungest member of the family be 12 yr, the average age of the family at the birth of the youngest member was
a)    48  yr
b)    40 yr
c)    32 yr
d)    24 yr

8).The average of 30 number is 12. The average of the first 20 of them is 11 and that of the next 9 is 10. The last number is
a)    60
b)    45
c)    40
d)    50

9).A man covered a certain distance at a speed of 5 km / h and returned at a speed of 3 km / h. Find the average speed in whole journey
a)    3 (1 / 2) km / h
b)    3 (3 / 4) km / h
c)    3 km / h
d)    4 km / h

10).The average of 5 consecutive number is n. If the next two numbers are also included . The average will
a)    Remain the same
b)    Increase by 1
c)    Increase by 1. 6
d)    Increase by 1.75

Answers:                         
1). b) 2). d) 3). c) 4). c) 5). d) 6). c) 7). d) 8). d) 9). b) 10). b)

Solution:

1). Average expenditure
            = (5 × 450 + 4 × 750 + 12 × 750) / (12 + 5 + 4)
            = (2250 + 3000 + 9000) / 21
            = Rs. 678.57 = Rs. 678. 50  
Answer:  b)

2). New average height = (10 × 105 + 20 × 120) / 30 = 115 cm
Answer: d)

3). Ratio of share of A and B = 2 : 3
Ratio of share of B and C = 4 : 5
Now, ratio of A, B, and C
           






 = 2 × 4 : 4 × 3 : 3 × 5
= 8 : 12 : 15
Now, B’s share = (12 / 35 ) × 7000
Answer: c)

4). Let the common ratio be x.
Price of 3rd variety of tea = Rs. p
Now, by given condition
126 × x + 135 × x + p × 2x = 153 × 4x
261x + p × 2x = 612x
p × 2x = 612x – 261x
p = 351x / 2x = Rs. 175.50
Answer: c)

5). Total runs scored in 10 innings = 60 × 10 = 600
Let runs scored in 11th innings = x
Now, total runs in 11 innings
            600 + x = 11 × 62
            600 + x = 682
            x = 682 – 600 = 82
Answer: d)

6). Sum of squares of n natural numbers = (1 / 6) n (n + 1)(2n + 1)
Average of square of n natural numbers = [  (1 / 6) n (n + 1)(2n + 1) ] / n
=(1 / 6)  (n + 1)(2n + 1)
Putting n = 10
Required sum = (1 / 6)  (10 + 1)(2 × 10 + 1)
            = (1 / 6) × 11 ×  21 = 38.5
Answer: c)

7). Average age of 4 members = 36 yr
Total age of 4 members = 36 × 4 = 144 yr
Total age of family 12 yr ago = 144 – 12 × 4
            = 144 – 48 = 96 yr
Average age of family 12 yr ago = 96 / 4 = 24 yr
Answer: d)

8). Average of 30 numbers = 12
Total of 30 numbers = 30 × 12 = 360
Average of 20 numbers = 11
Total of 20 numbers = 11 × 20 = 220
Average of next 9 numbers = 10
Total of next 9 numbers = 10 × 9 = 90
Last number = 360 – 220 – 90 = 50
Answer: d)

9). Given that, x = 5 km / h and y = 3 km / h
Average speed = (2xy) / (x + y) = (2 × 5 × 3) / (5 + 3)
                        = (2 × 5 × 3) / 8 = 30 / 8 = 15 / 4
                        = 3 (3 / 4) km / h
Answer: b)

10). The number are x,
x + 1,  x + 2, x + 3, x + 4,
∴ x + x + 1 + x + 2 + x + 3 + x + 4 = 5n
5x + 10 = 5n
x = n – 2
Now, required average
= (x + x + 1 + x + 2 + x + 3 + x + 4 + x + 5 + x + 6) / 7
= (7x + 21) / 7 = x + 3
= n – 2 + 3 = n + 1
Thus, the average will increase by 1.
Answer: b)



 For More Aptitude Practice Questions: Click Here