Practice Aptitude Questions With Solutions for Railway / SSC Exam

Practice Aptitude Questions With Solutions Railway / SSC Exams Set-5:
Dear Readers, Important Aptitude Questions for RRB/SSC/FCI Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.


1).25% of what amount of money is equal to 12 (1 / 2)% of Rs. 180?
a)    Rs. 120
b)    Rs. 75
c)    Rs. 80
d)    Rs. 90

2).Rs. 5625 are divided among A, B, and C so that A receives 1 / 2 as much as B and C together receive and B receives 1 / 4 of what A and C together receive. The share of A is more that B by 
a)    Rs. 750
b)    Rs. 775
c)    Rs. 1500
d)    Rs. 1600

3).The radii of two circles are 5 cm and 3 cm, the distance between their centres is 24 cm. Then, the length of the transverse common tangent is
a)    16 cm
b)    15√2 cm
c)    16√2 cm
d)    15 cm

4).The average age of a class is 15.8 yr. The average age of the boys in the class is 16.4 yr and that of the girls is 15.4 yr. What is the ratio of boys to girls in the class?
a)    1 : 2
b)    2 : 3
c)    3 : 4
d)    Cannot be determined

5).A man covers half of his journey at 6 km / h and the remaining half at 3 km / h. His average speed is
a)    9 km / h
b)    4.5 km / h
c)    4 km / h
d)    3 km / h

6).The price of a jewel, passing through three hands, rises on the whole by 65%. If the first and the second sellers earned 20% and 25% profit respectively, Find the percentage profit earned by the third seller?
a)    5%
b)    10%
c)    15%
d)    20%

7).x% of x is the same as 10% of
a)    x / 100
b)    x2 / 10
c)    x3 / 10
d)    None of these

8).A boat running downstream covers a distance of 10 km in 2h. While coming back stream the boat takes 5 h to cover the same distance. If the speed of the current is 1.5 km / h, what is the speed of the boat in still water?
a)    2.5 km / h
b)    3.5 km / h
c)    5.3 km / h
d)    4.3 km / h

9).If the simple interest on a sum of money for 2 yr at 5% per annum is Rs. 50, what will be the compound interest on the same sum at the same rate for the same time?
a)    Rs. 51.25
b)    Rs. 52
c)    Rs. 54.25
d)    Rs. 60

10).HCF of  x2 – yand x3 – y3 is
a)    x - y
b)    x3 – y3
c)    x2 – y
d)    (x + y)( x2 + xy + y2) 

Answers:                         
1). d) 2). a) 3). c) 4). b) 5). c) 6). b) 7). b) 8). a) 9). a) 10). b)

Solution:

1). Let required amount of money be Rs. x. Then,
   x × 25% = 180 × 12(1 / 2)%
x = (180 × 12.5) / 25 = Rs. 90
Answer:  d)

2). A = 1 / 2(B + C)
B + C = 2A
A + B + C = 3A
3A = 5625
B = 1.125
A = 1875
B = 1 / 4(A + C)
A + C = 4B
A + B + C = 5B
5B = 5625
A = 1875
(A – B) = Rs. 1875 – 1125 = Rs. 750
Answer: a)

3). Transverse common tangent
            = √[ d2 – (r1 + r2)2]
            = √[ (24)2 – (5 + 3)2]
            = √(576 – 64) = √512 = 16√2 cm
Answer: c)

4). Let the required ratio be x : 1, then
(x × 16.4) + (1 × 15.4) = (x + 1) × 15.8
16.4x + 15.4 = 15.8x + 15.8
(16.4x – 15.8x) = (15.8 – 15.4)
0.6x = 0.4
x = 4 / 6 = 2 / 3
Required ratio = 2 / 3 : 1 = 2 : 3
Answer: b)

5). Average speed = 2xy / (x + y) km / h = (2 × 6 × 3) / (6 + 3) km / h = 4 km / h
Answer: c)

6). Let the original price of the jewel be Rs. P and let the profit earned by the third seller be x%
Then, (100 + x)% of 125% of 120% of P = 165% of P
= { [ (100 + x) / 100 ] × (125 / 100) × (120 / 100) × P}   = [ (165 / 100) × P]
(100 + x ) = [ ( 165 × 100 × 100) / (125 × 120) ] = 110
x = 10%
Answer: b)

7). Let x% of x = 10% of y. then,
(x / 100) × x = (10 / 100) × y
y / 10 = x2 / 100
y  = x2 / 10
Answer: b)

8). Speed downstream = 10 / 2 km / h = 5 km/h
Speed upstream = 10 / 5 km/h = 2 km/h
Speed of boat in still water = 1 / 2(5 + 2) km/h = 3.5 km/h
Answer: a)
9). Sum = Rs.[ (100 × 50) / (2 × 5) ] = Rs. 500
Cl = Rs. [ 500 × (1 + (5 / 100)2 ) – 500]
            = Rs. [ 500 × (21 / 20) × (21 / 20) – 500]
= Rs. (551.25 – 500) = Rs. 51.25 
Answer: a)

10). x2 – y2 = (x + y)(x – y)
x3 – y3 = (x - y)( x2 + xy + y2)
HCF = (x – y)
Answer: b)

  For More Aptitude Questions - Click Here