History –GK Quiz for SSC CGL / Railway Exam

History –GK Quiz for SSC CGL / Railway Exam Set-35:
The lists of important GK questions from Indian History were given here with answers. Candidates those who are all preparing for the SSC, Railway and all other competitive examinations can use this material


1).Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
a)    Rigveda
b)    Samaveda
c)    Yajurveda
d)    Atharvaveda

2). Upanished are books on
a)    Religion
b)    Yoga
c)    Law
d)    Philosophy

3).Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’?
a)    Gopal Hari Deshmukh
b)    RG Bhandarkar
c)    Mahadev Govind Ranade
d)    BG Tilak

4).The first governor General and Viceroy of British India was
a)    Lord Dalhousie
b)    John Lawrence
c)    Warren Hastings
d)    Lord Canning

5).Which incident led Gandhiji to withdraw Non – Cooperation Movement?
a)    Kakori episode
b)    Chauri – Chaura episode
c)    Jallianwala Bagh episode
d)    Muzaffar episode

6).During the Mughal period, which one of the following teaders first come to India?
a)    Portuguese
b)    English
c)    Dutch
d)    Danish

7).’India Wins Freedom’ is the autobiography of
a)    Abul Kalam Azad
b)    Muhammad Ali
c)    Zakir Hussain
d)    Syed Ahmed Khan

8).The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was
a)    Bhagat Singh
b)    Bipin Chandra Pal
c)    Jatin Das
d)    Subhash Chandra Bose

9).Poona Pact was signed between
a)    Gandhiji and Lord Irwin
b)    Gandhiji and Jinnah
c)    Gandhiji and SC Bose
d)    Gandhiji and Ambedkar

10).Sarvodaya stands for
a)    Total revolution
b)    Non - cooperation
c)    Upliftment of all
d)    Non - violence

Answers:                         
1). d) 2). d) 3). a) 4). d) 5). b) 6). b) 7). a) 8). c) 9). d) 10). c)


  For More Indian History Questions- Click here