History –GK Quiz for SSC/ Railway Exam

History –GK Quiz for SSC/ Railway Exam Set-33:
The lists of important GK questions from Indian History were given here with answers. Candidates those who are all preparing for the SSC, Railway and all other competitive examinations can use this material


1). On February 20, 1947. Prime Minister Atlee announced the British Government’s decision to withdraw from India latest by
a)    June 1948
b)    August 1948
c)    August 1947
d)    January 1948

2). The Governor- General of India who Initiated the introduction of English in India was
a)    Lord Cuzon
b)    Lord Bentick
c)    Loard Hastings
d)    Lord Macaulay

3). Quit India movement was adopted by the Inact
a)    Pune
b)    Bombay
c)    Calcutta
d)    Ahmedabad

4). Which of the following Acts gaverepresentation to Indians for the first time In the Legislature?
a)    Indian Council Act, 1909
b)    Indian Council Act, 1919
c)    Govt of India Act, 1935
d)    None of the above

5). The First Satyagraha campaign of Gandhiji was started in
a)    Dandi
b)    Champaran
c)    Baroda
d)    Bardoli

6). Gandhiji founded satyagraha Sabha in 1919 to Protest against the
a)    Salt law
b)    Rowlatt Act
c)    Government of India Act, 1919
d)    Jallianwala Bagh Messarcre

7). Who gave Vallabhbhai Patel the title of Sardar?
a)    M.K Gandhi
b)    J.L Nehru
c)    M.A Jinnah
d)    C. Rajagopalachari

9). The Swadwshi Movement started in India during
a)    The chaparan Satyagraha of Gandhi
b)    The Anti-Bengal Partition Agitation
c)    The Protest Against the Rawlatt Act
d)    The First non-cooperative movement in 1919-1922

10). Gandhi’s Champaran Satyagraha aimed at
a)    Solving the problems of Indigo workers
b)    Maintaining the unity of Hindu society
c)    A civil disobedience movement
d)    Securing the rights of Harijans

Answers:
1).a)   2).b)   3).b)   4).c)   5).b)   6).b)   7).b)   8).a)   9).b)   10).a)  


  For More Indian History Questions- Click here