Geography - GK Quiz for Railway / SSC CGLExams

Geography - GK Quiz for SSC/FCI Exams
Geography GK Quiz for Railway / SSC CGL Exams Set-31:
The List of Important GK questions from Geography for RRB/SSC Exams were given here, Candidates those who are preparing for the SSC and all other competitive Exams can use this material.

1).One of the states through which the Tropic of Cancer passes is
a)    Jammu and Kashmir
b)    Himachal Pradesh
c)    Bihar
d)    Jharkhand

2). On which one of the following rivers, the Indo – pak Bagalihar project is located?
a)    Chenab
b)    Jhelum
c)    Beas
d)    Sutlej

3).Which sector is the largest emitter of greenhouse gases in India?
a)    Transport
b)    Domestic
c)    Agricultural
d)    Electric power generation

4).The world’s most active volcano
a)    Fujiyama
b)    Cotopaxi
c)    Kilaueu
d)    Vesuvius

5).What is the difference between IST and GMT ?
a)    5h 10 min
b)    5h 20 min
c)    5h 30 min
d)    5h 40 min

6).Rotation of the earth causes deflection of wind by
a)    Coriolis force
b)    Dynamic force
c)    Gardient force
d)    Gravity force

7).What does happens when water is condensed into ice?
a)    Heat is absorbed
b)    Heat is released
c)    Quantity of heat remains unchanged
d)    None of the above

8).The highest grade and best quality coal is
a)    Lignite
b)    Peat
c)    Bituminous
d)    Anthracite

9).Energy that is produced commercially from coal is called
a)    Light energy
b)    Kinetic energy
c)    Thermal energy
d)    Potential energy

10).The island of Corsica is associated with
a)    Mussolini
b)    Hitler
c)    Napolean Bonaparte
d)    Winston Churchill

Answers:                         
1). d) 2). a) 3). d) 4). b) 5). c) 6). a) 7). a) 8). d) 9). e) 10). c)

For more Geography Questions- Click Here