General Awareness Quiz – For Railway/SSC CGL Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC CGL Exams Set-49:
The List of General Awareness questions and answers for SSC CGL and Railway Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.



1). The Anti- Defection Law was passed by the Indian Parliament in the year.
a)   1986
b)   1988
c)   1984
d)   1985
2). Which was the main cause for starting of the Quit India Movement in 1942?
a)   Severe unrest among the people
b)   Report of Simon Commission
c)   Failure of the Cripps Mission
d)   British involved in the World War II
3). Humayun had to run away from India after he was defeated in the battle of
a)   Panipat
b)   Gogra
c)   Khanwa
d)   Kannauj
4). Who among the following was known as Indian Napoleon?
a)   Samudragupta
b)   Skandagupta
c)   Chandragupta Maurya
d)   Chandragupta II
5). Which movement got the support both from Hindus and Muslims?
a)   Non Co-operation Movement
b)   Quit India Movement
c)   Champaran Satyagraha
d)   Anti-Partition Movement
6). In which session of the Indian National Congress was ‘Purna Swaraj’ adopted as its goal?
a)   Bombay
b)   Lucknow
c)   Calcutta
d)   Lahore
7). Name the Governor-General who accepted the view of Macaulay to make English as the medium of instruction.
a)   Lord Canning
b)   Lord Ripon
c)   Lord Lytton
d)   Lord William Bentinck
8). Godwin Austen is a/an
a)   Inventor of Telescope
b)   Geologist
c)   Pass
d)   Peak
9). Typhoons are common in the
a)   Arctic Ocean
b)   Seas of China and Japan
c)   Mexican Gulf
d)   Indian Ocean
10). Which of the following is not a characteristics of Indian agriculture?
a)   Multiplicity of crops
b)   Predominance of large farms
c)   Overdependence on nature
d)   Low level of productivity

Answers:
1).d)   2).c)   3).d)   4).a)   5).a)   6).d)   7).d)   8).d)   9).b)   10).b)  


  For More General Awareness Quiz – Click Here