General Awareness Quiz – For Railway/SSC Exams

General Awareness Quiz – For Railway and SSC Exams Set-45:
The List of General Awareness questions and answers for SSC and RRB Exams. Candidates those who are all preparing for RRB/SSC and other competitive exams can use this material.



1).Which of the following sanctuary is well – known for elephants?
a)    Kanha
b)    Gir
c)    Kaziranga
d)    Periyar

2).Which is the hottest planet of the solar system?
a)    Mercury
b)    Mars
c)    Earth
d)    Satum

3).The quantum number that tends to specify the orientation in space for an orbital is the
a)    Principal quantum number
b)    Orbital quantum number
c)    Magnetic quantum number
d)    Spin quantum number

4).Fermentation invariably leads to the formation of
a)    Ethyl alcohol
b)    Methyl alcohol
c)    Carbon dioxide
d)    Acetic acid

5).Article 370 of the constitution is applicable to the state of
a)    Nagaland
b)    Mizoram
c)    Manipur
d)    Jammu and Kashmir

6).Fundamental Rights in India are guaranteed by it through
a)    The Right to Equality
b)    Right Against Exploitation
c)    Right to Constitutional Remedies
d)    Educational and Cultural Rights

7).Which states have not yet established regional Rural Banks?
a)    Sikkim and Goa
b)    Bihar and Rajasthan
c)    Sikkim and Arunachal Pradesh
d)    Nagaland and Manipur

8).Atoms of the same element, (i, e) having the same atomic number that differ in atomic weight, are called
a)    isotopes
b)    isomers
c)    isobars
d)    isohytes

9).The acid is gastric juice is
a)    acetic acid
b)    nitric acid
c)    hydrochloric acid
d)    sulphuric acid

10).Which of the following stage is associated with the formation of chiasmata during meiotic cell division?
a)    Leptotene
b)    Zygotene
c)    Pachytene
d)    Diplotene

Answers:                         
1). d) 2). a) 3). c) 4). a) 5). d) 6). c) 7). a) 8). a) 9). c) 10). c)


  For More General Awareness Quiz – Click Here