Economics and Commerce –GK Quiz for SSC / Railway Exam

Economics and Commerce –
Economics and Commerce –GK Quiz for SSC / Railway Exam Set-32:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC, Railway Exam and all other competitive exams can use this material.


1). Who propounded the ‘market law’?
a)    Adam Smith
b)    JB Say
c)    TR Malthus
d)    David Ricardo

2). The term ‘Paper Gold’ means
a)    Special Drawing Rights (SDR) of the IMF
b)    Special accommodation facility of the World Bank
c)    Currencies Still on Gold Standard
d)    Deficit Financing

3). In India, as per census 2011, the India’s population growth rate has declined from 21.54% (2001) to
a)    17.64% (2011)
b)    17.65% (2011)
c)    17.63% (2011)
d)    17.66% (2011)

4). Depreciation is equal to
a)    Gross National Product – Net National Product
b)    Net National Product – Gross National Product
c)    Gross National Product – Personal Income
d)    Personal Income – Personal Taxes

5). Which one of the following is not a method of measurement of National Income?
a)    Value Added Method
b)    Income Method
c)    Expenditure Method
d)    Investment Method

6). National Income estimates in India are prepared by
a)    Planning Commission
b)    Reserve Bank of India
c)    Central Statistical Organization
d)    Indian Statistical Institute

7). Mahalanobis Model has been associated with which five year plan?
a)    First Five Year Plan
b)    Second Five Year Plan
c)    Third Five Year Plan
d)    Fourth Five Year Plan

8). The planning commission of India was constituted in the year
a)    1942
b)    1947
c)    1950
d)    1955

9). When was the First National Forest Policy issued by the Government of India?
a)    1940
b)    1942
c)    1952
d)    1999

10). The standard of living in a country is represented by its
a)    Poverty Ratio
b)    Per Capita Income
c)    National Income
d)    Unemployment Rate

Answers:

1).b)    2).a)    3).a)    4).a)    5).d)    6).c)    7).b)    8).b)    9).c)    10).b)   

For More Economics Questions - Click Here