Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CGL,CHSL / Railway Exam

Economics and Commerce –
Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CGL,CHSL / Railway Exam Set-35:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC, Railway Exam and all other competitive exams can use this material.


1). Net factor income from aboard added to GDP gives
a)   NDP
b)   NNP
c)   CNP
d)   Per capita income

2). Land reforms provide
a)   Incentives to land owners to invest in technological inputs in land
b)   Finance for irrigation and good seeds for land holding
c)   Encouragement to actual fillers
d)   All the above

3). The concept of mixed economy envisages
a)   Integrated and balanced economic development
b)   Co-existence of public and private sector
c)   Balanced development of agriculture and industry
d)   Equal importance to economic and social values        

4). The seventh plan gave maximum weightage in the sector of
a)   Energy
b)   Science and technology
c)   Agriculture
d)   Industry

5). Durgapur, Bhilai and Rourkela plants were sets up during the ____ plan.
a)   First
b)   Second
c)   Fourth
d)   Third

6). A very rapid growth in prices in which money loses its value to the point where even barter may be preferable is known as
a)   Disinflation
b)   Inflation
c)   Deflation
d)   Hyper-inflation

7). The ‘year of Great Divide’ refers to
a)   The slow down in death rate after 1921
b)   Rapid growth rate in population after 1921
c)   The declining sex ratio after 1921
d)   All the above

8). The birth rate measures the number of births during the year per
a)   1000 sq.km. of area
b)   One sq.km. of area
c)   1000 of population
d)   100 of population

9). A series  effort to tackle the problem of poverty began with
a)   Fourth plan
b)   Sixth plan
c)   Third plan
d)   First plan

10). Which one of the following is a revamp of the integrated Rural Development Programme?
a)   National Social Assistance Programme
b)   Community based pro-poor initiative
c)   Jawahar Gram Samridhi Yojana
d)   Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana

Answers:
1). c)   2).c)   3). b)   4). a)   5). b)   6). d)   7). b)   8). c)   9). a)   10). d) 


  For More Economics Questions - Click Here